Egyéves a megújult mno.hu: tragikus pillanatok 2012 júliusából

2012. november 1., csütörtök 09:02, frissítve: péntek 09:10

Aznap este, 2012. július 9-én is – ahogy mindennap – megnyitottam a Facebook-oldalamat, csak hogy képbe kerüljek, miféle "izgalmakon" mentek keresztül az ismerőseim az elmúlt 24 órában. A virtuális valóság időszámítása szerint ez rengeteg kommentet, like-ot és hírt jelent, aznap mégis úgy tűnt, egy történés uralja a közösségi oldalt: eltűnt egy huszonöt éves lány Pécsett.

Eleinte nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak. Rutinos netezőként már hozzászoktam az eltűntekről szóló kósza e-mailekhez, bejegyzésekhez, melyekről igen gyakran kiderül, a keresett személy már hónapokkal, esetleg évekkel ezelőtt megkerült, vagy éppen el sem tűnt. Fel sem merült bennem, hogy a „megosztás” gombra kattintsak. Az egyetlen dolog, ami szemet szúrt, hogy jó néhány olyan ismerősöm is posztolta a hírt, akikre nem jellemző, hogy bugyutaságokkal árasztják el az üzenőfalat.

Bándy Kata feltételezett gyilkosának hátországa

Kik kovácsolhatnak tőkét a brutális gyilkosságból?

A nő nekik csak ösztönből használt tárgy

A Facebook-összefogás buktathatja le a pécsi gyilkost

Másnap reggel nyilvánvalóvá vált, hogy nem a szokásos ostoba rémhírterjesztéssel állunk szemben, hiszen ekkor már a sajtó is tényként kezelte, hogy Bándy Katának nyoma veszett. Az újabb fejleményekre nem kellett sokáig várni, július 11-én kiderült, a fiatal pécsi pszichológusnőt meggyilkolták, holttestére egy férfi talált rá egy elhagyatott bokros területen. Ekkorra már barátainak és családjának köszönhetően a közösségi oldalakon keresztül a magyar társadalom jelentős része megismerhette Bándy Kata arcát. Az eltűnése estéjén készült fénykép bejárta a világhálót; együttérzésre, összefogásra sarkallta az embereket, és egyben mélységesen felháborította a társadalmat.

Összefogás és felháborodás

A Facebook gyakorlatilag végigkísérte Bándy Kata szomorú történetét. Az mno.hu a holtest megtalálása után arról számolt be, hogy feltételezhető, a lány eltűnését követő, a közösségi oldalon indult, és közben országossá növekedett összefogás is közrejátszhatott az ügy felderítésében.

Az áldozat családja és barátai nem csak a kezdetekkor, folyamatosan éltek a közösségi háló adta lehetőségekkel, így az emberek első kézből értesülhettek az eseményekről, ez pedig még közelebb hozta hozzájuk a tragédiát. Természetesen egy fiatal, nyilvánvalóan okos és szép lány halála már önmagában is együttérzést és dühöt vált ki a társadalomból. Fiatalok, nők, szülők mind-mind bele tudnak helyezkedni az áldozat vagy éppen a veszteséget elszenvedő szülő helyzetébe. Azzal, hogy bepillanthattunk az áldozat magánéletének amúgy roppantul kicsi, de mégis kézzelfogható szeletébe, még húsba vágóbbá vált az empátia.

Július 16-án éjfél után Bándy Kata édesanyja a Facebookon közölte: megvan a tettes. Innentől kezdve némileg új szerepet kapott az ügyben a közösségi oldal. Nem kellettek különleges képességek ahhoz, hogy az érdeklődők – így például a média – ráleljenek P. Lászlóra. A televíziókban és a hírportálokon szinte azonnal megjelentek a közösségi oldalról letöltött fényképek a feltételezett gyilkosról. A sajtó nem volt rest elmerülni a férfi online magánéletben: több oldal – így az mno.hu is – közölte P. László bejegyzéseit, amelyeket a gyilkosság után posztolt. Ezzel egy ez idáig ismeretlen „élményben” részesülhetünk: bárki betekintést nyerhetett egy gyilkos privát szférájába. Végigkattintgathattuk a fotóit, böngészhettünk az ismerősei között és felháborodhattunk az üzenőfalra kiírt megnyilvánulásain. Egészen addig, míg végül a férfi profilját törölték (erre egyébként nem kellett túl sokat várni, csupán egy-két napot).

A vallomás

A 26 éves P. László július 17-én tett részletes beismerő vallomást. Állítása szerint a gyilkosság idején különböző tudatmódosító szerek hatása alatt állt, másnap a testén lévő karmolásokból és a nő nála lévő mobiltelefonjából következtette ki, mi történhetett előző éjszaka. Végül a hírekből és az internetről szerzett információk alapján szembesült tettének következményeivel; külföldre akart menekülni, de ez szerencsére nem sikerült neki.

A nagyközönség, a közösségi oldalak és média számára gyakorlatilag le is zárult a Bándy-ügy. Időnként fel-fel csapott még a dühös elégedetlenségi hullám, hisz vitathatatlan, hogy a Bándy-ügy nem csupán összefogáshoz, hanem óriási társadalmi felháborodáshoz is vezetett. A gyilkosság következtében Navracsics Tibor közölte, felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást. Néhány kisgazda képviselőben pedig még az is felmerült, hogy szükséges volna a halálbüntetés visszaállítása.

Majd lassan belenyugvó, fáradt csend lett.

Születésnapi ajándékunk: a vadonatúj MNO mobilalkalmazás
MNO iOS alkalmazás


MNO Android alkalmazás
A mobilalkalmazással a hírportál híreit mostantól Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokon és táblagépeken is elérheti. Kényelmesen és gyorsan férhet hozzá az mno.hu legfrissebb híreihez, valamint saját érdeklődése szerint szűrheti az egyes témákat, rovatokat.

Töltse le az alkalmazást INGYEN – kattintson a bal oldali gombok egyikére!

 

Korábbi születésnapi cikkeink:

Kerestük Gyurcsány szakdolgozatát

Sajátos Gyurcsány-szakdolgozat-keresésre invitáltuk az MNO olvasóit júniusban, mivel a volt miniszterelnök még addigra sem találta meg az ominózus dokumentumot. A pécsi egyetemen 1827 diplomamunkát kutattak fel, mindössze háromnak veszett nyoma.

100 éve van velünk, de ellenünk Kádár János

2012 tavasza a nagy magyar múltértelmezésről szólt. Ekkor zajlott Nyirő József újratemetése, Horthy Miklós szobrainak felavatása, ami remek apropót szolgáltatott a balliberális értelmiségnek, hogy délelőttökön átívelő konferenciákon és lepedőnyi cikkekben – akár egymás torkának is nekiesve – értekezzenek arról, hogy hova is nyúl vissza mintáért diktatórikus tombolása közepette a második Orbán-kormány.

18 évet egy életért

Egyikünk Győrött, másikunk Veszprémben volt, amikor megszületett a Marian Cozma meggyilkolásáért kiszabott, jelentősen csökkentett ítélet.

Egy nap a lengyelek között

Hiába mondják erre-arra, hogy a lengyel–magyar barátság csak keveseknek, ráadásul csak magyaroknak (nacionalistáknak) jelent bármit is, a március immár hagyományosan a két nép közös hónapja. Két jelentős esemény is összetorlódott március derekára; a békemenet és a lengyel államfő budapesti látogatása, aminek voltak bizony spontán elemei is Budán – Bronislaw „Bronek” Komorowski egyszer csak megjelent a Bem téren lufit eregetni a lengyel–magyar összetartozás napján. No de akkor időrendben.

Éhezve meneteltek a szocialisták

Mikor az első hírek kijöttek arról, hogy a februári rekord hidegben arra vállalkoznak a szocik közül néhányan, hogy Miskolcról Budapestre gyalogoljanak munkát és kenyeret követelve, akkor azt hittem, csak Gyurcsányék avasi terepgyakorlatára reagálnak. (Be kell vallanom: ezt ma is így hiszem.)

Ettől még Bajnaiék is megijedtek

Hihetetlenül izgalmas és pezsgő hónappal indult az MNO számára is az év. Január elején még az ellenzék ünnepelte önmagát, hogy képesek voltak az utcára vinni 20-25 ezer embert, azonban a Békemenet több százezres tömegét látva lényegesen elhalkultak, s Bajnai Gordon is letett visszatérési kísérletéről.
Elkészült a 100. rész

Az elmúlt egy év egyik legsikeresebb kulturális témájú cikke volt az mno.hu-n az az összeállítás, amelyet a magyar népmesék századik, utolsó részének megjelenése alkalmából készítettünk. Több mint tízezren olvasták, több százan osztották meg a Facebookon, a lájkszámláló kiakadt.
Az MNO visszaverte Bajnaiék támadását

Novembertől éles balliberális kritika alá került a Fidesz-KDNP által benyújtott új választási törvény, azonban az MNO kiderítette, hogy a Bajnai-féle alapítvány szakmai hibák alapján készítette el meglehetősen manipulatív modelljét.
Gyurcsány randija az MNO-val

2011. október 23-a nemcsak az MNO, hanem a magyar baloldal történelmében is hatalmas változást hozott. Persze-persze: utóbbi esetben október 22-e a helyes dátum, hiszen ekkor jelentette be a Vasas sportcsarnokban Gyurcsány Ferenc, akkor csak mezei MSZP-tag és Facebook-felhasználó, hogy platformját, a Demokratikus Koalíciót önállósítja, és új pártot, no meg persze frakciót csinál belőle.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.