Egyeztetnek a „vaskerekesek” – ismét lesz BKV-sztrájk?

MNO

2009. január 17., szombat 17:13

Hétfőn megkezdődik a HÉV tervezett kiszervezése miatt a BVK „vaskerekes” szakszervezetei által kezdeményezett munkaügyi egyeztetés – közölte a BKV Zrt. szombaton. A közlekedési társaság tudatta: mindent elkövet annak érdekében, hogy a tárgyalások megegyezéshez vezessenek, és a sztrájk elkerülhető legyen.

• Újabb BKV-sztrájk? – A HÉV kiszervezése ellen tiltakoznak
A kötött pályás szakszervezetek január 14-én kezdeményezték a kollektív munkaügyi egyeztetést a BKV vezérigazgatójánál, Kocsis Istvánnál a HÉV tervezett kiszervezése kapcsán. „Kérésüknek megfelelően a munkáltató hétfőn délutánra ki is jelölte a tárgyalások megkezdésének időpontját, mely időponttól kezdve a felek – megegyezés hiányában – minimum hét napig kötelesek egyeztetni” – tudatta közleményében szombaton a BKV. Hozzátették: a tárgyalások megkezdésének időpontjától kezdve a szakszervezetek bármikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tarthatnak, illetve a hét nap leteltét követően – ha a tárgyalások eredménytelenek lesznek – általános sztrájkot kezdeményezhetnek. Gulyás Attila, a BKV-nál működő legnagyobb létszámú szakszervezeti szövetség elnökhelyettese, a metródolgozók szakszervezetének elnöke pénteken elmondta: az egyeztetés eredménytelensége vagy elmaradása esetén a munkavállalók érdekeinek megvédésére készek sztrájkot is hirdetni. Az érdekképviseletek szerint a HÉV üzletági kiszervezése kapcsán nincs garancia arra, hogy a HÉV kiválásától pozitívvá válik a BKV közép- és hosszú távú gazdálkodása.

Az viszont bizonyos, hogy egy ilyen lépés mind a BKV, mind a HÉV dolgozóinak gazdasági érdekeit jelentősen sértheti. Érdekesnek tartják azt, hogy egy olyan, számozás nélküli kormányhatározatra hivatkozva készíti elő a BKV vezetése a HÉV kiszervezését, amely a kormánydöntésként megjelölt napon, december 17-én meg sem jelent a Magyar Közlönyben. Az a 30 milliárd forint pedig, amit ez a kormányhatározat kilátásba helyezett a HÉV többségi tulajdonának megszerzése ellenében, aligha oldja meg a BKV gondjait. Gulyás Attila felhívta a figyelmet arra is: ez a kormányhatározat semmilyen rendelkezést nem tartalmaz arról, hogy a BKV vezetésének felhatalmazása lenne a HÉV-ágazat kiszervezésének előkészítésére. E koncepció feltételezi azt is, hogy a BKV továbbra is résztulajdonosa marad a HÉV-nek, „de a vezérigazgató úr állításával szemben” ez csak kisebbségi részesedés lehet.

Az érdekképviseletek úgy vélik, hogy egy ilyen kiszervezés után is garantálni kell a HÉV-ágazatban jelenleg dolgozók továbbfoglalkoztatását. Garanciákat azonban erre még nem kaptak. A szakszervezetek részére a héten átadott igazgatósági előterjesztés-tervezet azt viszont tartalmazza, hogy az új társaságnál egy év után megszűnne a kollektív szerződés. Így nincs garancia arra, hogy a HÉV-dolgozók továbbra is olyan jogokat, védettséget kapnának, mint a BKV munkavállalói. Az érdekképviseletek úgy vélik, attól, hogy holdinggá alakulna a BKV, még nem feltétlenül lesz eredményes a gazdálkodása, viszont sokak állása kerülhet veszélybe. Ezért hatástanulmányokat, illetve az eredményes gazdálkodáshoz szükséges foglalkoztatás fenntartását kérik. Elvárják azt is, hogy a cégvezetés a tavaly december közepén vállalt feladatot teljesítse, mielőbb eljuttassa hozzájuk a BKV közép- és hosszú távú finanszírozását rendező koncepciót – mondta még pénteken Gulyás Attila.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.