Egyházügyi törvény: módosító javaslatot nyújt be az LMP

TK

2012. május 10., csütörtök 18:19

Az összes, a tavalyi év végén még működő egyházat visszahelyezné státuszába az a módosító javaslat, amelyet az egyházi törvényhez nyújt be az LMP – mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea. Ezt követően viszont az ügyészség felülvizsgálhatná, hogy megfelelnek-e a törvényi előírásoknak, és a bíróság dönthetne arról, hogy a jövőben is egyházak maradhatnak-e. A döntés ellen jogorvoslattal lehetne élni.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke módosító javaslatukról elmondta, hogy azzal a Velencei Bizottság korábbi ajánlásai alapján megpróbálják kijavítani az egyházügyi törvény „legvérlázítóbb pontjait”.

Hozzátette: módosítójukkal „el lehet kerülni azt a szégyent”, hogy az EU-nak, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának ismét el kelljen marasztalnia Magyarországot.

Hangsúlyozta, hogy az ügyben bejegyzett egyházak és egyesületként működő vallási közösségek képviselőivel is egyeztettek csütörtökön, és javaslatukat ez alapján fogalmazták meg. Arra a kérdésre, hogy kik voltak a partnereik, azt felelte, hogy minden nagy vallás képviselőivel tárgyaltak, de konkrét neveket nem akart mondani. Szavai szerint azért, mert a „kormánynak sikerült elérni azt, hogy az egyházak félnek attól, hogy pártokkal egyeztessenek, és nem feltétlenül merik vállalni a nevüket”. Hozzátette, volt olyan felekezet, amelyik négyszemközt mondta el meglátásait.

Elmondta azt is, hogy nem nyújtják be újra az összes korábbi módosító javaslatukat, ehelyett a Velencei Bizottság ajánlásaira támaszkodva egy „minimálcsomagot” tesznek le a Ház elé.

A javaslat a 2011. december 31-i állapotból indulna ki, így minden akkor még bejegyzett egyházat visszahelyezne ebbe a státuszba. Hozzátette, hogy az egyházakat most a parlament jegyezné be, de ezt követően az ügyészségnek joga lenne vizsgálatot indítani az ügyben, hogy mely egyházak nem felelnek meg a jelenlegi törvényi kritériumoknak. Az előírásoknak nem megfelelő egyházak bejegyzését a bíróság idén év végéig vonhatná meg. Hangsúlyozta, hogy ezzel párhuzamosan viszont megadnák a bírói jogorvoslat lehetőségét.

Az LMP egyúttal a szempontrendszeren is változtatna, a törvényi kritériumok közül kivennék a 20 éves magyar vagy a 100 éves nemzetközi gyakorlatra vonatkozó részt.

Leszögezte, hogy a kormányzati szándékkal egyetértve az LMP is ki szeretné szűrni az úgynevezett bizniszegyházakat, ezért a bejegyzett egyházak nem lennének automatikusan jogosultak az állami támogatásra. Ehhez csak akkor jutnának hozzá – visszamenőleges hatállyal –, ha lezárul az ellenük indított vizsgálat és az alapján jogosulttá válnak az egyházi rangra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.