Egymásra mutogat a Fidesz és az MSZP a brókerügyben

MNO

2015. március 28., szombat 17:18, frissítve: szombat 17:24

Az MSZP választmánya szombati ülésén torpedózott, a Fidesz közleményben vágott vissza.

Az MSZP választmánya azt kéri a párt parlamenti frakciójától, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Quaestor-ügy károsultjai megkapják a pénzüket. Ezt Botka László választmányi elnök mondta szombat délelőtt Budapesten a testület ülésének kezdetén.

Újabb nap Tarsolynak
Nem döntött a bíróság Tarsoly Csaba és két társa előzetes letartóztatásáról. Az ügy vasárnap folytatódik – számolt be a Hír TV. Közben a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy sem a rendőrség, sem az ügyészség nem késlekedett az eljárással a Quaestor-ügyben. Fazekas Géza azt írta: a megalapozott gyanú közlése után huszonnégy óra alatt harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és több nagy értékű ingóságot foglalt le a rendőrség.

A választmány egyhangúlag foglalt állást abban is: a frakció a rendelkezésére álló parlamenti eszközökkel érje el, hogy az ügy minden részlete nyilvánosan megismerhető, illetve érthető legyen.

Botka László napirend előtti felszólalásában jelezte, az MSZP nyitott minden szakmai javaslatra és ötletre az ügy megoldásával kapcsolatban, továbbá az a célja, hogy a következő napokban ezeket törvényjavaslatok formájában beterjessze a parlament elé.

Megmutatja a fideszes kormány lényegét

A választmányi elnök értékelése szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi botránya zajlik Magyarországon, amely több tízezer magyar családot, több százezer magyar állampolgárt hozott lehetetlen helyzetbe. Hangsúlyozta: ez nem pusztán pénzügyi, hanem súlyos politikai botrány, válság is. Ez, mint cseppben a tenger, mutatja meg a fideszes kormány lényegét – fogalmazott.

Hozzátette: a botrány rámutat arra, hogy a Fidesz által átszervezett pénzügyi felügyelet teljes mértékben alkalmatlan feladata ellátására, hiszen a csődbe ment brókercégnek még tavaly ősszel is engedélyt adott kötvények kibocsátására.

Botka László azt mondta, hogy a Fidesz-kormány most harcot folytat a brókercégek ellen, de néhány hónapja még közpénzt bízott az egyik mostanra csődbe ment vállalkozásra.

A magyar társadalom pártállástól függetlenül választ vár a nyitott kérdésekre – jelentette ki.

Szocialista brókerbotrány

A Fidesz-frakció sajtóosztálya az MTI-nek küldött reagálásában azt írta: az MSZP választmányának azokra a kérdésekre kellene keresnie a választ, hogy „a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe, és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában”.

A kormánypártiak szerint amíg „a szocialisták évtizedekig hagyták, hogy zavartalanul működjön a pénzügyi korrupció”, addig a mostani kormányzat feltárta, és véget vet neki.

Közleményükben úgy fogalmaztak: „egymás után kattan a bilincs a brókerbotrány érintettjein”, így mielőbb választ kaphatunk arra, hogy kik és hová tüntették el az emberek pénzét.

Kitértek arra is: az Országgyűlés kedden szavazhat a Fidesz törvényjavaslatáról, amely „lehetővé teszi, hogy az összes szélhámos összes cégének vagyonát és akár személyes vagyonát is zárolni lehet akár már folyamatban lévő ügyekben is”. Ezt követően újraszabályozzák a befektetési szolgáltatásokat és rendet tesznek a brókerpiacon – ígéri a kormánypárti képviselőcsoport.

A kártalanítással kapcsolatban azt írták, hogy az a törvényeknek megfelelően halad, sőt a Buda-Cash kisbetéteseinek esetében lassan a végéhez ér, majd hamarosan a Quaestornál is megkezdődhet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.