Egymilliárd forinttal tartozik az állami kukaholding Szegednek

MN

2017. augusztus 13., vasárnap 17:50, frissítve: hétfő 07:03

A szemétszállítási díjakat központilag beszedő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) egymilliárd forinttal tartozik a szolgáltatást ténylegesen végző Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek – hangzott el a Hír TV műsorában. A szegedi cég emiatt kénytelen volt hitelt felvenni, hogy fizethesse alkalmazottait, és hogy egyáltalán működhessen.

A Hír TV már korábban kereste az állami céget, amely gyors tájékoztatást ígért ugyan, de máig nem jött válasz, miért késnek a kifizetések, és mikorra dolgozzák le a tartozást.

Mint arról korábban beszámoltunk, az NHKV egyebek mellett 9,6 milliárd forintos tartozást halmozott fel a budapesti Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (FKF) szemben is. Ebből, miután kiderült az óriási elmaradás, kifizettek ugyan 7,5 milliárdot, de a struktúra továbbra is rosszul működik: az állami cég a számlázási rendszer hibájából nem tudja beszedni a szemétdíjakat, és nem utalja át a tényleges szolgáltatást végző cégeknek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az állami hulladékholding tavaly szeptember óta hat pályázaton összesen 735,7 millió forintot költött a saját számlázási rendszere kiépítésére – amelynek az eredeti tervek alapján már tavaly április óta működnie kellett volna. Több helyen ennek ellenére is csak annyira jutottak, hogy fenyegető leveleket küldtek ki olyanoknak, akik egyébként még számlát sem kaptak.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint ugyanakkor lehet, hogy az NHKV késlekedése szándékos, és az állam így próbálja kivéreztetni az önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási cégeket, hogy a kormány által támogatott vállalkozások lépjenek a helyükre.

Mindenesetre hamarosan győztest hirdetnek azon a pályázaton, amelyet az NHKV a be nem fizetett szemétdíjak behajtására írt ki. A kiírásból kiderült, hogy negyedévente 1,25 millió ember nem fizet be legalább egy számlát, ebből 83 ezer eset lehet akkora összeg, hogy már fel kell szólítani miatta. A becslés szerint 55 ezer magánszemély és 65 ezer egyéb adós tartozását át kell adni a NAV-nak behajtásra.

 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.