Egyre kevesebb autót lopnak el

Szemán László

2016. augusztus 12., péntek 06:36, frissítve: péntek 07:19

2016 első fél évében mindössze 835 személyautó körözését rendelte el a rendőrség, tavaly egész évben 2414 körözést adtak ki. A Vezess.hu szakportál szerint az elmúlt 20 évben nem volt ilyen kedvező adat. A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület már év elején jelezte, hogy egyre kevesebb autót lopnak el.

Húsz autómárka tett ki a lopás miatt körözött 835 személyautóból 785-öt, a fennmaradó 50 egyéb márkájú volt – közölte az ORFK a Vezess.hu adatkérésére. Ez a szám már csak azért is meglepő, mert 2015-ben még 2414 személyautót vittek el; a csökkenő tendencia az idei féléves statisztikai adat ellenére is jól látszik.

A szakportál szerint 2007-ben még 7584 autót loptak el az országban, 2010-re 5864-re csökkent ez a szám, 2012-re ismét némi emelkedés következett, már 6920 autót vittek el bűnözők, azóta azonban ismét folyamatosan csökken az ellopott autók száma. Az idei év első hat hónapjában a tolvajok legkedveltebb márkájának bizonyult a Ford, ami 2014-ben még csak negyedik, 2015-ben már második volt a listán. Eközben a Suzuki a két évvel ezelőtti második helyről a negyedikre csúszott.

A szakportál elemzése szerint a német prémium kategóriás járművek közül a BMW 2014-ben még csak a tizedik volt a listán, míg idén már a hetedik. Főleg a használtan behozott BMW 3-asokat viszik el alkatrésznek. A BMW mögött közvetlenül az Audi áll a listán, ám a Mercedes típusra nincs kereslet. Legalábbis az autótolvajok körében. Nincs is a TOP 10-es listában ez a márka. A fél év alatt ellopott nyolc Mercedes gépjármű a szakértők szerint azért is meglepően csekély szám, mert az A osztályból nagyon sokat hoznak be az országba a nepperek, így az alkatrészigény is növekszik.

A statisztikák szerint továbbra is a fővárosból viszik el a legtöbb gépjárművet a bűnözők, az összes lopás kilencven százaléka itt történik. Hosszú évek óta élmezőnyben van az egyik legnagyobb területű kerület, a XI., tavaly még az első helyen állt, idén azonban leszorult a második helyre az ugyancsak népes Zugló mögé. A III. és a X. kerületben javult a helyzet, négy pozícióval csúsztak hátrébb a listán. A tapasztalatok szerint az V., VI., VII. kerületből viszik el a legkevesebb autót, igaz, ezek a legkisebb kerületek.

A lopott autók számának csökkenését az ORFK és a szakportál mellett megerősítette a Magyar Nemzetnek Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) elnöke is. A NAKE 2010-től működteti az Autóvadász.eu oldalt, ahova bárki bejelentheti gépjárműve ellopását. Az egyesület segítségével évente több száz lopott autót találnak meg.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– A csökkenéshez hozzájárult, hogy a rendőrség látványos akciókkal jelentős támadást indított az autótolvajok ellen az elmúlt évben. 2014-től önálló egység, a Készenléti Rendőrség kiemelt felderítő főosztály vagyonvédelmi osztálya nyomoz a gépjárműbűnözés területén, és a munkájuk beérett. Több száz lopott gépjármű került elő, és több tucat autótolvaj, orgazda, hamisító kezén kattant a bilincs. A rajtaütéseknek két nagyon fontos eredménye lett. Számos a „szakmával” foglalkozó bűnöző hűvösre került. Sokuknak pedig elment a kedve az autólopástól, és inkább másik bűnipari ágazatban kamatoztatták haszontalan tudásukat – magyarázta az autólopások számának csökkenésének okait Vezda László.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.12.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.