Egyre nagyobb a nyomás a határon

WA

2012. május 7., hétfő 15:51

Tovább nőtt az év első negyedévében a migrációs nyomás a szerb határszakaszon – erről Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója és Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, az országos főkapitány helyettese szólt egy hétfői sajtóbeszélgetésen.

Halmosi Zsolt ismertette: 2011 első negyedévében 1141, míg 2012 első negyedévében 1970 tiltott határátlépést, illetve annak kísérletét regisztrálták ezen a szakaszon, ez 72 százalékos növekedés.

Az országos rendőr-főkapitány helyettese emlékeztetett: észlelve ezt a problémát, az osztrák és a magyar rendőrfőkapitány közösen fordult az európai határrendészeti szervhez, továbbá a magyar és az osztrák belügyminiszter az Európai Unióhoz, és a szerb társszervekkel is napi szinten egyeztetnek. Hangsúlyozta: számos bűnbandát sikerült felszámolni a szerb rendőrökkel együttműködve.

Végh Zsuzsanna azt mondta: Szerbia uniós tagjelölt országként sok segítséget kap, Magyarország is felajánlotta a támogatást a menekültügyi befogadórendszerük kialakításához. Arra a kérdésre, hogy felkészült-e Magyarország arra, hogy az erős migrációs nyomás hatására a migránsok száma is megnőhet, azt mondta: 1700-1800 embert tudnak befogadni, jelenleg az ötszázat sem éri el a befogadottak száma. Halmosi Zsolt hozzátette: az idegenrendészeti fogdákban 653 embert tudnak őrizni; változó a telítettség, hétfő reggel mintegy kétszáz üres hely volt.

A BÁH főigazgatója és az ORFK rendészeti igazgatója is visszautasította az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) áprilisban nyilvánosságra került jelentésében foglaltak. Az UNHCR jelentésében azt állította, hogy az egyik fő probléma a vízum nélkül érkező menedékkérők egyre gyakoribb, szigorú börtönkörülmények közötti fogva tartása; a menedékkérők többsége idegenrendészeti fogdába kerül befogadóközpont helyett.

Halmosi Zsolt szerint nem igaz, hogy köztörvényes bűnözőkkel tartanák együtt fogva a migránsokat, a magyar jog ezt nem is teszi lehetővé. Szerinte erős túlzás az is, hogy nem emberi körülmények között tartanák a migránsokat, mivel új és korszerű épületekben helyezik el őket, amelyek állagmegóvására jelentős összegeket fordítanak.

Visszautasította azt is, hogy durva bánásmódban részesítenék az embereket. Emlékeztetett: másfél éve nem hivatásos rendőrök, hanem fegyveres biztonsági őrök őrzik ezeket az épületeket, így több száz rendőrt tudtak a közterületekre vezényelni. Mint mondta, civil szervezetekkel kidolgoztak egy akciótervet, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy a panaszosok eljuttathassák beadványaikat a személyzetnek, és ezért ne érje őket retorzió. Felidézte: tavaly nyolcezer beadvány született, amelyet az érintettek az anyanyelvükön írhatnak meg. Ezeket a panaszokat lefordítják, és ha szükséges, megteszik a megfelelő intézkedéseket – fűzte hozzá.

Halmosi Zsolt szerint a Legfőbb Ügyészség adatai sem támasztják alá, hogy több panasz érkezne hozzájuk az idegenrendészeti fogva tartással kapcsolatban, mint bármely más fogva tartási területről. Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs tudomása arról, hogy bárkit is jogerősen elítéltek volna fogva tartás során elkövetett bántalmazás miatt.

Végh Zsuzsanna azt kifogásolta, hogy az ENSZ a jelentésében elsősorban panaszok és civil szervezetek által megfogalmazottak alapján vont le következtetéseket. Ismertette: a BÁH a menekültek és a védelmet kérők, továbbá a származási országukba vissza nem küldhető külföldiek elhelyezése céljából Debrecenben, Bicskén és Balassagyarmaton működtet befogadó intézményt.

Hangsúlyozta: mindegyik intézmény nyitott, a befogadottak mindennap elhagyhatják. A befogadottakat naponta háromszor élelmezik, tisztálkodási eszközöket adnak nekik, és gondoskodnak a szabadidő eltöltéséről is. Mint mondta, „zsebpénzzel”, továbbá természetbeni juttatásokkal együtt napi több mint ötezer forintot költenek egy emberre. Külön figyelmet fordítanak a kiskorúakra, valamint a terhes nőkre – mondta.

A forrásokról szólva azt mondta: az elmúlt hat évre visszatekintve 36 százalékkal nőttek a költségvetési források, és emellett minden európai uniós pályázati lehetőséget is megragadnak. Példaként említette, hogy kísérleti programként szakképzettség megszerzését is lehetővé tették a befogadottaknak. Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy 520 órás ingyenes magyar nyelvoktatási programot indítottak.

Végh Zsuzsanna szerint a befogadóállomások mellett a szabályozási körülmények is megfelelnek az európai uniós tagállamok gyakorlatának. Emlékeztetett: 2010-ben olyan törvénycsomagot fogadtak el, amelyben a menedékjog és az idegenrendészet tárgyköreit szabályozták újra. Rámutatott: az új szabályozás jogharmonizációs céllal készült, és a módosítások nem szigorítást, hanem kedvezőbb szabályozást vezettek be.

A sajtóbeszélgetésen a közelmúltban készült fotókat mutattak be a befogadóállomásokról, illetve a befogadottakról és a mindennapjaikról. A legnagyobb létszámot befogadni képes őrzött nyírbátori szállást külön is megmutatják kedden a sajtónak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.