Egyre több a nemzőképtelen férfi

Farkas Melinda

Farkas Melinda

2014. március 4., kedd 06:28

Minden ötödik pár meddő Magyarországon, és az érintett kapcsolatok egyharmadában a gyermektelenség oka kizárólag a férfi nemzőképtelensége, további egynegyedükben mindkét felet érinti a meddőség. Az alkohol, a drog és a dohányzás mellett a mozgásszegény életmód és bizonyos élelmiszerek is hozzájárulnak a nemzőképtelenséghez.

Orvosi szempontból akkor beszélünk meddőségi problémáról, ha egy párkapcsolatban a rendszeres próbálkozások ellenére egy évnél hosszabb ideig sem sikerül áldott állapotba kerülnie a nőnek – mondta a Magyar Nemzetnek dr. Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője.

Bár sokan azt gondolják, hogy a meddőség főként a nők problémája, a valóságban szó sincs erről: a meddő párok közel felénél a férfi, vagy a férfi is a gyermektelenség oka. Az érintett kapcsolatok egyharmadában kizárólag a férfi, míg 20–25 százalékánál mindkét fél érintett.

Kopa Zsolt leszögezte: a meddőség sajnos növekvő tendenciát mutat, Magyarországon ráadásul az átlagosnál is nagyobb a probléma. Míg a WHO szerint a világon ma a párok 15 százalékát, vagyis minden hatodik párt érinti a meddőség, nálunk ez 19 százalék, azaz majdnem minden ötödik kapcsolatban nehézséget okoz a gyermekáldás.

A szakember szerint a romló tendenciáért az életmód is felelős. Az egyik legfontosabb kockázati tényező a dohányzás, ami súlyosan károsítja a férfiak nemzőképességét. Aki tehát ilyen problémával küszködik, jobban teszi, ha azonnal leteszi a cigarettát. Az eredményre ráadásul hosszú időt kell várni, hiszen jó két év dohányzásmentesség szükségeltetik ahhoz, hogy a káros anyagok kiürüljenek a szervezetből.

Szintén súlyosan károsítják a nemzőképességet a különböző kábítószerek és az alkohol is. A doktor szerint a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a tömény alkoholok nagyon károsak. Aki mégis úgy dönt, hogy fogyaszt alkoholt, az inkább vörösbort igyon, de azt is csak mértékkel.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.