Egyre több konzervatív szimpatizánsa van a Momentumnak

MN

2017. május 11., csütörtök 10:28, frissítve: csütörtök 15:26

A megfélemlített társadalomról, a lehetséges és nem lehetséges politikai szövetségekről és a kormányzati propagandagépezet ellensúlyozásáról is beszélt Fekete-Győr András a Magyar Narancsnak.

„Véget kell vetni annak, hogy ez egy következmények nélküli ország. Erre számítsanak a rabló, korrupt politikusok. Utánuk fogunk menni” – jelentette ki a Magyar Narancs csütörtöki számában olvasható interjúban Fekete-Győr András.

A Momentum Mozgalom elnöke a Fidesz körüli korrupciógyanús ügyekről elmondta: azokat majd a kormányra kerülésük után felállított pártfüggetlen nyomozó és bűnüldöző szervek és az ügyészség fogja kivizsgálni. Szerinte nagyon sok politikus már nem lenne szabadlábon, ha ezek az intézmények elvégeznék a dolgukat.

Fekete-Győr arról is beszélt, hogy a titkosszolgálatok valószínűleg megfigyelik őket. Úgy vélte, ez is része a félelem rendszerének, amit meg akarnak változtatni. A Momentum elnöke azt is elmondta, hogy tudták előre, hogy támadni fogja őket a kormány propagandagépezete, ezzel együtt vágtak bele a politikába. Őt személy szerint még nem nagyon vették elő, az a feltételezése, hogy még kivárnak, és később pörög majd fel a propagandagépezet, ha úgy gondolják, hogy nagyobb károkat tudnak okozni. De a múltjukban nincs semmi, amit ellenük lehetne fordítani – tette hozzá.

Az interjúból kiderült, hogy a Momentumnak jelenleg 370-400 tagja van, és folyamatban van további ezer tag felvétele, a jelentkezők többsége korábban nem foglalkozott tudatosan a politikával, most viszont Fekete-Győr András szerint úgy érzik, hogy eljött a tettek ideje. Mint mondta, sok volt Fidesz-szavazó is csatlakozik a párttá alakuló szervezethez, így már nem egygenerációs mozgalomról van szó, hiszen a korábbi 25 éves átlagkor mára 35 lett. Fekete-Győr sikerként értékelte, hogy száz alapszervezet van megalakulóban, a legkisebb falvaktól kezdve egészen Brüsszelig, sok helyen jelen vannak. Egyre több konzervatív, akár véleményformáló is szimpatizál a Momentummal, a tüntetésükön voltak olyanok, akik korábban a CEU elleni támadás miatt fordultak el a Fidesz–KDNP kormánytól.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tervük az, hogy mind a 106 körzetben olyan jelöltet állítsanak, amelyik felveszi a versenyt a Fidesszel. Budapesten van olyan választókerület, ahol már több mint száz tagjuk van. Az esetleges visszaléptetésekre vonatkozó kérdésre Fekete-Győr azt mondta: „Ha nem sikerül mindenhol erős jelöltet állítani, akkor lehet erről beszélni, és majd akár arról is lehet tárgyalni, hogy más pártok hol lépnek vissza a Momentum javára”. Azt kizártnak nevezte, hogy a „bűnös pártokkal”, a Fidesszel, az MSZP-vel vagy a DK-val koalícióra lépjenek: „Nem érdemlik meg, hogy a bizalmunkkal megtiszteljük őket”.

„Ha a Momentum egyre több helyen lesz olyan erős, mint Budapesten vagy Szegeden, akkor ellensúlyozni tudjuk a kormánymédiát” – fogalmazott Fekete-Győr, hozzátéve, hogy a Momentum helyi, nyomtatott lapok indítását tervezi országszerte, emellett pedig folyik a plakátkampányuk is, és a közösségi médiára is nagy hangsúlyt fektetnek.

A párttá alakuló szervezetben a tagok önkéntesként dolgoznak, de ezt nem lehet örökké fenntartani – mondja Fekete-Győr, aki szerint le kell dönteni azt a tabut, hogy a politikát nulla pénzből csinálják. Mint mondta, szívesen fogadnak adományokat, a felajánlások között volt milliós tétel, de zöme két- és tízezer forint közötti összeg, és külföldről is vannak támogatóik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.