Egyre többen kérnek új személyi okmányt

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2016. január 20., szerda 08:02

Már 90 ezer felett jár azoknak a száma, akik az elmúlt alig több mint két hétben új személyazonosító igazolványt kértek – tudtuk meg. Az e-kártya több funkcióját viszont egyelőre nem lehet használni, mert ehhez az intézményeket megfelelő kártyaolvasóval kellene felszerelni. Az e-forgalmi és az e-jogosítvány viszont még csak a tervek szintjén létezik.

Az első heti 39 ezer, majd a múlt heti 45 ezer után mostanra már 90 ezer felett jár az új személyazonosító igazolványt, az e-kártyát igénylők száma – tájékoztatta lapunkat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Vagyis továbbra is jelentős az érdeklődés az e-kártya iránt, amelyből az elsőt a múlt hét elején adták át. Abban egyébként nincs nagy változás, hogy a választható ujjlenyomat-rögzítést az igénylők kétharmada kéri, azt pedig minden ötödik igénylő tartja fontosnak, hogy kártyája elektronikus aláírásra is alkalmas legyen.

Nincs megfelelő kártyaolvasó

– 175 fekvőbeteg-ellátó intézményt már elláttunk kártyaolvasóval, most az adóhatóságnak, illetve az egészségbiztosítónak kell fejlesztenie a saját rendszerét – mondta Társi-Riczkó Mária, a hivatal szóvivője arra a felvetésre, hogy az új személyi a hírek szerint egyelőre túl „okosnak” tűnik a legtöbb ügyintézéshez. Az e-kártya ugyanis hiába tartalmazza az adóazonosító jelet vagy épp a taj-számot, ha azt az illetékes hivatalokban az ügyintézésnél nem lehet „beolvasni”, mivel nincs meg az ehhez szükséges kártyaolvasó. Mint arról a napokban a Népszabadság is beszámolt, a háziorvosok és az egészségügyi intézmények többsége sem készült fel erre. Aki pedig a hivatalos ügyeit az interneten szeretné intézni, tudnia kell, hogy az új igazolványnak az elektronikus aláírás rögzítésére alkalmas funkciója csak akkor használható, ha maga is vesz otthonra egy kártyaolvasót.

A szóvivő ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, hogy első lépésben az új személyazonosító igazolványt hozták létre, a további szolgáltatásokat pedig folyamatosan, „felmenő rendszerben” vezetik be. A Belügyminisztérium mindenesetre azt ígérte, hogy január 25-től, tehát a jövő héttől az egyes hivatalok le tudják majd olvasni az e-kártya adatait.

E-jogosítvány és e-forgalmi

Az új személyi alkalmas az ujjlenyomat rögzítésére is, ám ennek egyelőre nincs túl sok gyakorlati haszna. Az unión belüli szabad mozgásnak ugyanis nem feltétele az új személyi, például az Egyesült Államokba pedig változatlanul csak útlevéllel lehet utazni, hiába a biometrikus azonosítás. A jogosítványt és a forgalmi engedélyt a jövőben sem fogja helyettesíteni az új személyi, viszont várhatóan jövőre jöhet az e-jogosítvány, és a jelenlegi kihajtható, papíralapú helyett kártyaformátumot kap a forgalmi engedély is. A múlt heti ígéretek szerint az ezekről szóló javaslatot már be is nyújtotta a KEKKH a belügyminiszternek, de mivel még csak az első tervezetekről van szó, az ezzel kapcsolatos elképzeléseket nem ismertették.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.20.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.