Egyszer elverték az LMP-t, majd nekimentek Bokrosnak

Kovács András

2012. augusztus 5., vasárnap 21:16

2012 első félévében a Bokros Lajossal vívott esélytelen küzdelmen kívül csupán egy viszonylag jó választási szereplést tudott felmutatni a Jólét és Szabadság nevezetű MDF-utód. A két éve a legerősebb parlamenten kívüli erő vélhetően 2014 után legalább ezt a pozícióját szeretné megtartani, de ehhez még nagyon rögös út vezet.

A 2010-es választásokon egyedül az MDF lépte át az egyszázalékos küszöböt, és ezzel a legerősebb parlamenten kívüli erővé vált. Az egykori kormánypárt 2010 nyarán a teljes megszűnés állapotába jutott, amit jól bizonyított, hogy az önkormányzati választáson csak egy mandátumot szerzett. Az alakulat 2011-ben Jólét és Szabadságra változtatta a korábbi nevet, majd a II. kerületi időközi parlamenti választáson állítottak jelöltet, de éppen csak átlépték az egyszázalékos küszöböt.

Az alakulatról korábban sem lehetett sokat hallani, de ez 2012 első félévében még jobban igaznak bizonyult. A párt „leghangosabb” akciója az volt, hogy megpróbáltak mindent bevetni annak érdekében, hogy Bokros Lajos adja vissza a mandátumát a JESZ-nek, de erre finoman szólva sem volt sok esély. Emellett kártérítést is szerettek volna kérni Bokrostól és Dávidtól, mivel szerintük több százmilliós adósságot örököltek a korábbi kampányok miatt, amelynek terheit még mindig nyögi a párt. Igényüket a bíróság elutasította.

Nem tudtak nyitni

A JESZ legnagyobb sikerét az áprilisi miskolci időközi választáson aratta, ahol 3,72 százalékot ért el a jelöltjük, és ezzel sikerült megelőzniük az LMP-t is. Bár ez egy helyi voksolás volt, ezért a párt támogatottságára vonatkozóan országos következtetéseket levonni mindenképpen túlzás lenne. A parlamenten kívüli párt egyébként csak a Tárki közvélemény-kutatásában szerepelt, és a biztos pártválasztók között kétszer is két százalékon mérték őket, ami alapján elképzelhető, hogy 2014-et követően ismételten a legerősebb parlamenten kívüli erő lesznek.

A lehetséges együttműködést tekintve eddig a JESZ-ről nem beszéltek úgy mintha számítanak rá a baloldali szövetségben, de a kezdeti tapogatózást jól mutatja, hogy az alakulat üdvözölte az LMP azon döntését, hogy nem kívánnak részt venni egy ellenzéki kerekasztalban. Azóta nem sokat lehet hallani a pártról ebben a kontextusban, úgy tűnik, a baloldali alakulatok velük semmiképpen sem akarnak osztozni a várható mandátumokon.

Nem jött volna jól

Májusban kiderült, hogy mintegy 110 millió forint bevételről és ezzel szemben csaknem 150 millió forint kiadásról számolt be a párt. A Makay Zsolt elnök által jegyzett dokumentumban az is olvasható, hogy 2011-et mintegy 40 milliós mínusszal zárta a demokrata közösség, tagdíjbevételei 430 ezer forintot tettek ki, az állami költségvetésből csaknem 43 millió forinthoz jutott; adományokból 49 millió forint folyt be a közösségi kasszába, az „egyéb bevétel” mintegy 18 millió forint volt.

Ha megvalósult volna Orbán Viktor miniszterelnök javaslata a pártok állami támogatásának kétéves felfüggesztéséről, akkor az mindenképpen nagyon hátrányosan érintette volna a JESZ-t. Az alakulat 42,8 millió, míg alapítványa 28,3 millió forintos évi támogatást kap, így összesen 71,1 millió forintból gazdálkodhat. A felfüggesztés 142,2 millió forintos bevételt érintett volna, így a szerveződés minden bizonnyal az egyszázalékos küszöbtől is búcsúzott volna 2014-ben.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.