El nem hinné, miért drágult félmilliárddal a kisvárdai sportszálló

2018. március 28., szerda 18:06, frissítve: szerda 19:17

Tovább drágult az eredetileg 1,4 milliárd forintért megrendelt kisvárdai sporthotel építés alatt álló komplexuma.

A hotelre a Kisvárdai Sportegyesület kért pénzt a nemzeti fejlesztési tárcától – Seszták Miklós pedig nem habozott újabb forrásokat megszavazni kedvenc városának; ez derül ki a Közbeszerzési Értesítőből, a módosítást az Mfor.hu is szemlézte.

Az 52 szobás sportszállóból, 8 lakásos apartmanházból álló, 6300 négyzetméteres telken fekvő komplexum építésére 2016 júliusában kötöttek szerződést, a kivitelező a Nyírépszer Hungária és az MHM Product Kft. alkotta konzorcium lett. 

2017. december 30-án azonban módosították a szerződést: a megrendelő 481 millió forintos pótmunkát kért a kivitelezőktől – az indoklás szerint azért, mert így a sportszállón „magasabb műszaki tartalmú beruházást tud megvalósítani, üzemeltetési szempontból korszerűbb megoldásokat tud alkalmazni”.

Hogy melyek ezek a korszerűbb megoldások, arról nem szól a Közbeszerzési Értesítő.

Az MHM Productról mindenesetre tudható, hogy a Nyírépszerhez hasonlóan szépen hasított a vizes világbajnokságon is: az Átlátszó összesítése szerint tető alá hozta a margitszigeti Fina-fesztivál létesítményeit és a Dagály uszoda körüli rendezvénytechnikai bázist 452 millió forintért. A cég tulajdonosa Mikucza László Zsolt, üzleti körei pedig információink szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez kapcsolhatók.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kisvárdán már nem is számít meglepőnek, ha néhány száz millióval drágul egy sportcélú beruházás: a 17 ezres létszámú városba rövid időn belül 7 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett csak sportkomplexumokra – miközben néhány éve 9,5 milliárdos volt Kisvárda teljes költségvetése. A helyi NB II-es kisvárdai futballcsapat például 1,5 milliárd forintból kap új stadiont, amelynek gyepszőnyegét a jelenleg átalakítás miatt bezárt várfürdő termálvize melegíti – persze a víz magában túl meleg lenne, le kell hűteni, mielőtt a stadion alá ér.

Emellett egy műfüves pályával ellátandó, zöldenergiával üzemeltetendő fociakadémiát is létrehoznak, a kormány erre a 2017. év végi pénzosztásban 700 milliót különített el. Arra, hogy a meccsre járó tömegek normálisan meg tudják közelíteni a stadiont és kulturáltan tudjanak parkolni, 490 millió forintot szánt a kabinet.

A kisvárdai kéziakadémia fejlesztésére 250 milliónyi közpénzt használhat fel a város, de az első osztályú felnőttcsapatról sem feledkezett meg a sportkormányzat. 3,5 milliárd forintból multifunkciós sportcsarnokot húznak fel, amelyet Révész Attila elmondása szerint főleg az első osztályban szereplő kézilabdacsapat fog használni.

A sport mellett persze milliárdok mennek el a helyi turisztikai és szabadidőközpontokra is: a most lezárt, sokadszorra felújított várfürdőre például két év alatt hárommilliárdos kormányzati támogatást kért és kapott a város, hogy aztán véletlenül pont hárommilliárdos értékű koncessziós szerződésben ajánlják fel a fürdő üzemeltetési jogait 25 évre. 

A  Cinemaqua nevű mozi- és élménypark pedig 1,69 milliárdért épül a városban – lesz itt „Twist Olivér és a Tolvajok utcája” nevet viselő helyszín is, nem messze Kisvárda valódi szegénysorától.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.