Eladják a Népszavát

2016. október 14., péntek 10:52, frissítve: péntek 23:51

Hónapokon át tartó tárgyalások után eladják a Népszava kiadási jogát a Marquard Médiának – tudta meg az MNO. A tulajdonosváltást egy csütörtöki értekezleten jelentették be a dolgozóknak. Jövő héten a Marquard Média képviselői közlik majd az 50 fős szerkesztőségi és kiadói gárdával, hogy kiket vesznek át, azt egyelőre nem tudni, hogy a leépítés hány embert érint.

Információink szerint a csütörtöki értekezleten közölték a dolgozókkal, hogy az új tulajdonos az egyebek mellett a Joyt, a Playboyt, valamint az Éva Magazint is kiadó svájci Marquard Média lesz.

Az eladás tárgyát nem a Népszava Lapkiadó Kft., hanem a lap kiadási joga képezi. Ez a jog jelenleg nem ennek a kft.-nek a kezében van, hanem a Svájcban bejegyzett, sokak szerint a szocialistákhoz, azon belül is Puch Lászlóhoz köthető TGD Intermedia SA tulajdonában. Miután átadják ezt a kiadási jogot, a Népszava Kft. gyakorlatilag kiürül, várhatóan felszámolják, köztartozást azonban nem hagy hátra.

„Csoda, hogy eddig mindennap megjelent a Népszava” – nyilatkozta az MNO-nak Láposi Elza, a Népszava Kft. lapigazgatója, és megerősítette az eladásról szóló hírt. Az elmúlt években szigorú takarékoskodási intézkedéseket léptettek életbe a lapnál, ami miatt több kollégától megváltak, a fizetéseket pedig csökkentették.

A létszám emiatt 50 főre apadt, közülük 9-en dolgoztak a kiadói részlegen, a többiek újságírók, korrektorok, lapszerkesztők és tördelők. A leépítéseknek azonban még nincs végük, az új tulajdonos – a csütörtöki értekezleten elhangzottak szerint – jövő héten felkeresi a szerkesztőséget, és közli, hogy kiknek a munkájára tart igényt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy hány főt küldenek el, mint ahogyan azt sem tudni, hogy mi lesz a sorsa Németh Péter főszerkesztőnek. Láposi Elza szerint „valamilyen formában” igényt tarthatnak az új helyen is a munkájára.

Az új tulajdonos információink szerint ígéretet tett arra, hogy jogfolytonosan veszi át a dolgozókat, akikre pedig nem számítanak, végkielégítést kapnak. Láposi Elza lapigazgató biztosan nem megy át az új kiadóhoz, tőle várhatóan felmondással válnak meg.

Elküldtük kérdéseinket a Marquard Médiának, válaszukban azonban azt írták, hogy a Népszava kiadói jogának megvásárlásával kapcsolatos értesüléseket semmilyen formában nem kívánják kommentálni.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.