Elbocsátások a vasárnapi boltzár miatt

2015. június 23., kedd 07:27

Több mint kétezerrel csökkent három hónap alatt az alkalmazottak száma a kereskedelemben, részben a vasárnapi boltzár miatt, miközben a túlórák öt éve nem látott magasságokban járnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Áprilisban, a vasárnapi boltzár bevezetése utáni első teljes hónapban több mint 2400-zal csökkent a létszám februárhoz képest a kiskereskedelemben. Ráadásul miközben márciusban csak a részmunkaidősöknél mutatott ki visszaesést a KSH, áprilisban már a teljes munkaidősöknél is apadt a létszám, februárhoz képest több mint félezerrel – hívták fel a figyelmet az adatokról beszámoló portálok.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek betöltetlen álláshelyek, de a fölvetteknél összességében nagyobb volt a távozók száma.

– A vasárnapi zárva tartás csak az utolsó csepp a pohárban – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Kifejtette: a cégek az utóbbi időben jelentős átszervezésekbe kezdtek, egyre több vállalat franchise rendszert hirdet meg – már ahol lehet –, aminek az oka a válságmenedzselés. A vasárnapi boltzár mellett a különadók, a dohánykereskedelem elvesztése, az online kassza bevezetése, a reklámadó, vagy éppen a fuvarozással kapcsolatos regisztráció is lépésre késztette a cégeket. A fő gond az érdekvédő szerint az, hogy a kiskereskedelem 70 százalékánál, míg a nagy cégek már csaknem 40-45 százalékánál minimálbéren, illetve szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják az alkalmazottakat, akik emiatt gyakran felmondanak, állást váltanak. Ezen a folyamaton rontott a vasárnapi boltzár.

Sáling József hozzátette: a zárva tartás a kereskedelemben mintegy 100 ezer embert érintett, ők azok, akik vasárnap is dolgoztak. Nekik a pihenés önmagában kedvező dolog, de minden második alkalmazottnak, azaz 50 ezer embernek hiányzik a pénz, amit a vasárnapi munkavégzésért kaptak – tette hozzá. Külön gond a túlórák növekedése. Áprilisban a KSH adatai szerint a kiskereskedelemben összesen 378 ezer órát kellett túlórázniuk az alkalmazottaknak – az elmúlt öt évben ilyen nagyságú túlmunkára nem volt példa.

Korábban KDNP-s politikusok arról beszéltek, hogy a zárva tartás nem jár majd elbocsátásokkal. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy interjúban például úgy fogalmazott „nézzük majd meg azt is, voltak-e elbocsátások (…) Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek számottevőek, ha lesznek egyáltalán”. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek az adatokról annyit mondott: a kereskedelemben mindig nagy a fluktuáció, az alkalmazottak száma hol emelkedik, hol csökken, egy-két ezres hullámzás mindig van. Úgy véli, az adatok értelmezése „tendenciózus”.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.