Elbonthatják a Jobbik plakátjait

2017. november 3., péntek 08:22, frissítve: péntek 13:57

Nem tartja kizártnak a Jobbik, hogy a plakátháború újabb elemeként már nemcsak kiragasztott hirdetményeiket tépkedhetik le a kormányhivatalok munkatársai, hanem a tartószerkezeteket is elbonthatják az önkormányzatok. A kormányközeli Magyar Idők vetette föl ezt a lehetőséget, arra hivatkozva, hogy a Jobbiknak nincs úgynevezett közterületi használatbavételi engedélye, márpedig ha valaki valamilyen eszközt ki akar helyezni olyan területre, amely nem az övé, akkor az a minimum, hogy a terület tulajdonosának hozzájárulását kell kérnie.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: eddig több fővárosi kerületi önkormányzat is jelezte nekik, hogy pótolni kell ennek az engedélynek a kérelmét. Ilyen volt a X., a XVI., a XVII., illetve a XXI. kerület. A párt jogászai most azt vizsgálják, hogy ennek a jelzésnek „van-e jogalapja”. Jakab Péter magyarázata szerint azért van szükség erre, mert látható, hogy „egy pártállamban olyan intézkedéseket is végrehajtanak, amelyek a jogszabályoknak nem felelnek meg”. Itt arra utalt, hogy a Jobbik szerint a kormányhivatalok is mindenféle jogalap nélkül szedték le országszerte számos óriásplakátjukat.

A szóvivő tájékoztatása szerint egyébként a közterületi használatbavételi engedélyek kapcsán nincs egységes, országos szabályozás, az önkormányzatok saját hatáskörükben alkottak rendeleteket ebben a témában. A párt jogászai pedig a helyi szabályokat áttekintve jártak és járnak el azért, hogy plakátkampányuk megjelenhessen.

– Jól látható, hogy a Fidesz nem tűri az igazság kimondását, a kormányhivatalok, az ügyészség és az Állami Számvevőszék után az önkormányzatokat is hadrendbe állították – fogalmazott Jakab Péter. Elmondása szerint egy jogállamban nem kellene attól tartaniuk, hogy elbontják a plakátjaikat, de „egy pártállamban, amilyen az Orbán-rendszer, bármi előfordulhat”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lapunk megtudta azt is, hogy a Jobbik a korábban megvásárolt 1100 óriásplakát mellett egyelőre nem szerzett be újakat. Jakab Péter tájékoztatása szerint zajlanak a tárgyalások, de „a kormányzat jogalkalmazása sok bizonytalansági tényezőt épít be”, vagyis szerintük nincs jogbiztonság. Ez pedig tapasztalatuk szerint nehezíti az egyeztetéseket.

Más pártok is megsínylik a kormánytöbbség plakátokkal kapcsolatos politikáját. Az Együtt tegnap közölte, hogy tapasztalataik szerint száz hirdetéshelyből gyakorlatilag csak 25-30 hozzáférhető egy ellenzéki párt számára. Ezért keresik annak lehetőségét, hogy „a verseny-, a vélemény- és a szólásszabadságot súlyosan korlátozó fideszes jogszabályt” az európai uniós versenyhatóságnál támadják meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.03.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.