Eldőlt, kik részesülhetnek a chipsadóból befolyt összegből

PR

2011. december 9., péntek 05:06

Eldőlt, hogy hogyan osztják szét az egészségügyi dolgozók között a népegészségügyi termékdíjból (chipsadóból) idén befolyó több mint hárommilliárd forintot – értesült a Magyar Nemzet. Mint írják, a legnagyobb terheléssel és kockázattal járó munkakörökben dolgozók részesülnek a pluszpénzből.

A döntés értelmében azok lesznek jogosultak a pluszpénzre, akiket a jelenlegi 20 ezer forintos munkahelyi pótlékalap 36, 120 vagy 150 százaléka illet meg. A 150 százalékos kategóriába többek között az aneszteziológián és az intenzív ellátásban dolgozó orvosok, szakasszisztensek és ápolók, a műtősök és a műtőben dolgozó szakasszisztensek tartoznak. A 120 százalékosba a röntgen mellett vagy a vérrel és vérkészítménnyel dolgozók, illetve a pszichiátria, valamint a szülészet szakdolgozói tartoznak. A 36 százalékos kategória az összes többi asszisztensre és szakasszisztensre vonatkozik. A mentősök is jogosultak lesznek a juttatásra, amelyet megkapnak a katonai egyenruhás egészségügyiek és a tököli rabkórházban dolgozók is.

A szétosztandó pénz teljes összege körülbelül 3,5 milliárd forint, amelynek legnagyobb része az élelmiszergyártók és -forgalmazók által befizetett népegészségügyi termékdíj (chipsadó) idei bevételeiből származik. A pluszpénz összege háromhavi pótléknak felel meg, ami azt jelenti, hogy egyesek bruttó 27 600, mások pedig 72 000 vagy 90 000 forintot kapnak. Ha minden jól megy, akkor az érintettek még az idén hozzájuthatnak a bérkiegészítéshez. A 120 ezer egészségügyi dolgozó közül körülbelül 42 ezer számíthat a pénzre.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.