Eldurvult a somogyi szemétvita

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

2017. december 22., péntek 09:36, frissítve: péntek 14:15

Dávid és Góliátéhoz hasonló küzdelem zajlik a Kaposmente régió hulladékgazdálkodásában, ahol a Szita Károly (Fidesz–KDNP) által vezetett Kaposvár és a mindössze 2500 fős Kaposmérő érdekei feszülnek egymásnak. Információink szerint bár a kaposmérői hulladéklerakó a legolcsóbb a térségben, a főként bontási és építési hulladékot elhelyezni akaró vállalkozók „kaposvári felső vezetői jótanácsot” követve nem Kaposmérőre szállítják a szemetet. Ráadásul többen érdekes módon éppen a szállítási szerződés aláírása előtt gondolták meg magukat – tudtuk meg a független, egyébként Fidesz-támogatással megválasztott Prukner Gábor polgármestertől.

Emlékezetes, a városvezetőt annyira kihozta a sodrából a hosszú évek óta tervezett kaposmérői téglagyári lerakó esete, hogy a közelmúltban „a kaposvári hulladékmaffia” vezetőjeként utalt Szita Károlyra. Prukner Gábor szerint a somogyi megyeszékhely polgármestere mindent elkövet annak érdekében, hogy Kaposmérőre ne kerüljön bontási hulladék, ami miatt a település nemcsak bevételtől, de rekultivációs terveinek megvalósításától is elesik. Nem mellékes: a téglagyári telep sorsában szerepet játszhat az is, hogy Kaposmérő 114 millió forintos kártérítési pert indított Kaposvár ellen – erről csütörtöki számunkban írtunk. Tudniillik a megyeszékhely nem tartotta be azt a szerződést, amely szerint közel 150 millió forintos díj ellenében a kaposvári kommunális hulladékot a község lerakójába szállították volna.

– A kaposmérői téglagyár egy magánszemély tulajdonában áll, aki kezdeményezte a törmelékkel feltölthető hulladéklerakó kialakítását, a közel ötéves engedélyeztetési folyamat végén pedig megállapodott az önkormányzattal – mondta lapunknak Prukner Gábor. Bérleti díjat fizetne a vállalkozónak a település, egyúttal Kaposmérő a beszállított hulladékból jelentős bevételhez jutna, ami fedezné a költségeket. Az egykori gödör feltöltéséről több mint egy évtizede határozott az önkormányzat, és rekultivációs övezetté nyilvánították, hogy később szabadidős célokra hasznosíthassák. Ezért a jogszabályok szerint jelentős adó- és járulékkedvezménnyel helyezhetnék el a beszállítók a hulladékot – mégsem érkezik hulladék. A polgármester szerint azért, mert a vállalkozókra Kaposvárról helyeznek nyomást.

Érdekes, hogy a somogyi megyeszékhely baloldali politikusai közül többen is beavatkoztak a kaposmérői lerakó létesítésébe, amikor lakossági fórumokat tartottak a településen a kérdésben. – Én nem az a típus vagyok, aki tűri, hogy jobb- vagy baloldalról megmondják, mit csináljon – mondta Prukner Gábor. Hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére az egyeztetési folyamatot végigvitték a községben. Egy magánszemély népszavazási kezdeményezést nyújtott be a lerakóval járó várható por- és zajszennyezés miatt, és bár a település nem ismerte el, hogy a kérdésben tartható népszavazás, elfogadták a Kaposvári Törvényszék őszi ítéletét, ami a jogvita végén engedélyezte az aláírásgyűjtést. Ám az aláírásgyűjtést végül nem kezdte meg a szavazás kezdeményezője a településen a december 11. határidőig. Hosszú évek után tehát úgy látszik, elhárult minden akadály, mégis használaton kívül áll a telep.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.