Eldurvult a somogyi szemétvita

2017. december 22., péntek 09:36, frissítve: péntek 14:15

Dávid és Góliátéhoz hasonló küzdelem zajlik a Kaposmente régió hulladékgazdálkodásában, ahol a Szita Károly (Fidesz–KDNP) által vezetett Kaposvár és a mindössze 2500 fős Kaposmérő érdekei feszülnek egymásnak. Információink szerint bár a kaposmérői hulladéklerakó a legolcsóbb a térségben, a főként bontási és építési hulladékot elhelyezni akaró vállalkozók „kaposvári felső vezetői jótanácsot” követve nem Kaposmérőre szállítják a szemetet. Ráadásul többen érdekes módon éppen a szállítási szerződés aláírása előtt gondolták meg magukat – tudtuk meg a független, egyébként Fidesz-támogatással megválasztott Prukner Gábor polgármestertől.

Emlékezetes, a városvezetőt annyira kihozta a sodrából a hosszú évek óta tervezett kaposmérői téglagyári lerakó esete, hogy a közelmúltban „a kaposvári hulladékmaffia” vezetőjeként utalt Szita Károlyra. Prukner Gábor szerint a somogyi megyeszékhely polgármestere mindent elkövet annak érdekében, hogy Kaposmérőre ne kerüljön bontási hulladék, ami miatt a település nemcsak bevételtől, de rekultivációs terveinek megvalósításától is elesik. Nem mellékes: a téglagyári telep sorsában szerepet játszhat az is, hogy Kaposmérő 114 millió forintos kártérítési pert indított Kaposvár ellen – erről csütörtöki számunkban írtunk. Tudniillik a megyeszékhely nem tartotta be azt a szerződést, amely szerint közel 150 millió forintos díj ellenében a kaposvári kommunális hulladékot a község lerakójába szállították volna.

– A kaposmérői téglagyár egy magánszemély tulajdonában áll, aki kezdeményezte a törmelékkel feltölthető hulladéklerakó kialakítását, a közel ötéves engedélyeztetési folyamat végén pedig megállapodott az önkormányzattal – mondta lapunknak Prukner Gábor. Bérleti díjat fizetne a vállalkozónak a település, egyúttal Kaposmérő a beszállított hulladékból jelentős bevételhez jutna, ami fedezné a költségeket. Az egykori gödör feltöltéséről több mint egy évtizede határozott az önkormányzat, és rekultivációs övezetté nyilvánították, hogy később szabadidős célokra hasznosíthassák. Ezért a jogszabályok szerint jelentős adó- és járulékkedvezménnyel helyezhetnék el a beszállítók a hulladékot – mégsem érkezik hulladék. A polgármester szerint azért, mert a vállalkozókra Kaposvárról helyeznek nyomást.

Érdekes, hogy a somogyi megyeszékhely baloldali politikusai közül többen is beavatkoztak a kaposmérői lerakó létesítésébe, amikor lakossági fórumokat tartottak a településen a kérdésben. – Én nem az a típus vagyok, aki tűri, hogy jobb- vagy baloldalról megmondják, mit csináljon – mondta Prukner Gábor. Hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére az egyeztetési folyamatot végigvitték a községben. Egy magánszemély népszavazási kezdeményezést nyújtott be a lerakóval járó várható por- és zajszennyezés miatt, és bár a település nem ismerte el, hogy a kérdésben tartható népszavazás, elfogadták a Kaposvári Törvényszék őszi ítéletét, ami a jogvita végén engedélyezte az aláírásgyűjtést. Ám az aláírásgyűjtést végül nem kezdte meg a szavazás kezdeményezője a településen a december 11. határidőig. Hosszú évek után tehát úgy látszik, elhárult minden akadály, mégis használaton kívül áll a telep.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.