Élelmiszer-minőség: morális kérdést lát a Fidesz

A kormány már Brüsszelt emlegeti, a Magyar Márkaszövetség szerint minden rendben

MNO

2017. február 17., péntek 13:36, frissítve: péntek 15:47

Központi téma volt a Fidesz–KDNP frakcióülésén a csütörtökön közölt Nébih-vizsgálat. A hatóság szerint a hazai fogyasztókat hátrányosan megkülönböztetik a nemzetközi élelmiszergyártók, a Magyar Márkaszövetség ezt tagadja. A kormány Brüsszelig vinné az ügyet.

Minden rendben a magyar élelmiszerek minőségével a Magyar Márkaszövetség szerint. Az élelmiszeripari multik érdekeit is képviselő szervezet ma közleményben reagált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi jelentésére. Ebben azt írják, a fogyasztók ízlése, a különböző helyről beszerzett alapanyagok, az eltérő tárolási körülmények és a lejárati idők is befolyásolhatják a termékek ízét.

Csütörtökön a Magyar Idők írt először az ügyről. A Nébih huszonnégy nemzetközi gyártót vizsgált, s kiderült, a hazánkban értékesített termékek silányabb minőségűek, mint az osztrák boltokban kapható áru. A vizsgálat külön kitért a hazai tejtermékek, édességek, illetve üdítők ízére, amely a Nébih kimutatása szerint rosszabb, mint a nyugaton értékesített áruké. A félkész ételek esetében továbbá mennyiségi hiányosságokat is feltártak.

A Magyar Márkaszövetség kiemelte, a felelős gyártók mindig a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az összetevők pontos feltüntetésével tájékoztatják termékeik tartalmáról a fogyasztókat. Eltéréseket okozhat az is, ha a vizsgált termékek különböző országokban, különböző gyártósorokon vagy eltérő származási helyről beszerzett alapanyagokból készülnek – teszi hozzá a szervezet.

A Nébih-vizsgálat felháborította a kormányt, a Fidesz–KDNP a multik mellett Brüsszelt is emlegeti. Délben Kósa Lajos, a Fidesz, és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetője tartott sajtótájékoztatón, melyen közölték: a silányabb minőségű termékek árusítása Magyarországon jogi és morális kérdéseket is felvet.

„Ez olyannyira felháborító, hogy nem tűrhetjük el” – fogalmazott Kósa. A frakcióvezető szerint minden szempontból elfogadhatatlan a fogyasztók közötti megkülönböztetés. „Legalább tüntetnék fel, hogy ez rosszabb minőségű termék, a »kelet-európai« verzió” – mondta a politikus.

Harrach Péter a parlament gazdasági bizottságának javasolta, hogy foglalkozzon a történtekkel. Újságírói kérdésre elmondta, a kormány jogi útra tereli az ügyet. Kezdeményezni fogják, hogy a visegrádi országok közösen lépjenek fel a jelenség európai uniós szintű kezelése érdekében. A multik felelősségének emlegetése mellett mindkét politikus a jó minőségű magyar termékeket ajánlotta a vásárlók figyelmébe.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.