Életeket veszélyeztethetnek a téves feltételezések

WA

2011. december 27., kedd 15:01

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a közelmúltban több televíziós műsorban is azt mondták betegek, hogy az influenza elleni védőoltás súlyos mellékhatásaitól szenvednek, gyakran tényként állítva nem igazolt vagy téves feltételezéseket; a megalapozatlan nyilatkozatok és azok kritikátlan közzététele közvetve emberéleteket veszélyeztethet.

Mint az ÁNTSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztet: tavaly Magyarországon csaknem félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, több mint ötszáz embert súlyos szövődmények miatt láttak el, közülük pedig majdnem minden ötödik beteg meghalt, 57 áldozat a 19–59 év közötti, veszélyeztetettnek nem tekintett korosztályból került ki – idézik fel. Az ÁNTSZ hangsúlyozza: a védőoltás a gyenge immunrendszerű, idősebb embereknek is 70 százalék feletti, az egészséges felnőtteknek pedig több mint 90 százalékos védelmet ad az influenza ellen. A vakcina ráadásul védi a beoltottak közvetlen környezetében élőket is, hiszen „ha nincs kit megfertőzni, akkor a vírus terjedése lelassul, megáll” – mutatnak rá.

Az ÁNTSZ ezért különösen fontosnak tartja, hogy az oltások egészségügyi hatásairól szakmailag megalapozott, vizsgálatokkal alátámasztott tájékoztatást kapjon a közvélemény.

Az oltásokkal több műsorban összefüggésbe hozott Guillain-Barré szindróma (GBS) ritka, de súlyos következményekkel járó betegség, amely Magyarországon évente 100-200 embert érint – fogalmaznak. Kifejtik: a betegség a mozgató- és érzőidegek védőrétegét támadja meg, ennek következtében a végtagok elgyengülnek, súlyosabb esetben pedig a mozgató- és légzőizmok meg is bénulhatnak, szívritmuszavar, vérnyomás-ingadozás léphet fel. A GBS kialakulásának pontos oka nem ismert, a lehetséges okok között szerepel valamennyi légúti, gyomor- és bélrendszeri fertőzés éppúgy, mint maga az influenza, tehát GBS-t kaphat valaki amiatt is, hogy elutasította a védőoltást, és megfertőződött influenzavírussal – magyarázzák.

Az ÁNTSZ szerint Magyarországon évente mintegy másfél millió ember kapja meg az influenza elleni oltást, az érintettek nagy száma miatt a GBS éppúgy előfordulhat a beoltottak, mint az influenza ellen nem védettek között. A kutatások nem igazoltak összefüggést bármilyen oltás és e betegség kialakulása között – írják.

Kiemelik: a GBS előfordulása ráadásul szezontól független, gyakorlatilag minden hónapban ugyanannyi eset fordul elő. Mivel Magyarországon október vége és január között majdnem másfél millió embert oltanak be influenza ellen, ha lenne kapcsolat az oltás és a GBS között, akkor ezekben a hónapokban a GBS-esetek száma drasztikusan emelkedne.

Az ÁNTSZ szerint a lakosságnak kérnie kellene a védőoltást, hiszen a vírusfertőzés nemcsak a kiemelten veszélyeztetetteknek, a kisgyermekeknek, az időseknek és a krónikus betegeknek jelent kockázatot, hanem az egészséges fiatalokra és a középkorúakra is veszéllyel járhat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.