Életveszélyes állapotok az Andrássyn

WA

2012. január 26., csütörtök 11:16

Tiltakozó demonstrációt szerveznek a VI. kerületi Kodály köröndi palota felújítási munkáinak mielőbbi rendezésére a társasház lakói hétfőre. A városrész önkormányzata közölte, minden lehetséges törvényes lépést megtesznek, a beruházóval azonban a lakók kérése ellenére sem tudnak szerződést bontani, mivel többmilliárdos kártérítést kellene fizetniük, ami az önkormányzat csődjéhez vezetne.

Az Andrássy út 83–85. lakói azt követelik az önkormányzattól és a vele szerződött beruházótól, hogy haladéktalanul teljesítsék vállalásaikat. A lakóközösség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Kodály köröndön található, az UNESCO világörökség részének nyilvánított és műemléki besorolású épület felújítási munkáira 2000-ben kötött szerződést az önkormányzat, a munkálatokat azonban nem végezték el.

Mint arról beszámoltak, „az offshore hátterű beruházó, Arie Yom Tov cége” 2008-ban elkezdte ugyan a bontási munkákat, de 2009-ben le is állt azokkal, jelentős károkat hagyva maga után. Hozzátették, hogy a beruházó a zárófödémet kibontotta, a tetőszerkezetet megbontotta. Az érintettek szerint a ház életveszélyes, de a befektetővel és az önkormányzattal folytatott egyeztetések az elmúlt évben semmilyen konkrét eredményre nem vezettek.

A lakóközösség azt követeli az önkormányzattól, hogy a következő testületi ülésen döntsön a beruházóval kötött szerződés felmondásáról, és lépje is meg azt. „Ha az épület állapotával kapcsolatban kialakult problémákat az általuk kötött szerződéssel 12 év alatt nem tudták megoldani, sőt csak tovább súlyosbították a ház kritikus helyzetét, legalább ne akadályozzák a tulajdonosokat abban, hogy saját maguk kereshessenek megoldást” – olvasható az ott élők közleményében. Emellett arra is felszólították a városrész önkormányzatát, hogy az el nem végzett munkák miatt kialakult életveszély elhárítását nyolc napon belül kezdje meg.

A terézvárosi önkormányzat válaszában jelezte: a társasház problémája már „rég túlnőtte magát az önkormányzat hatáskörén”. Mint írták, minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy a „sok száz zűrös ügy mellett” rendeződjön az épület helyzete is.

A közlemény szerint a városrész jelenlegi vezetése már a beiktatása utáni első napokban felvette a kapcsolatot a beruházóval, hogy mielőbb megszüntesse az Andrássy út 83–85. szám alatt lévő, valamint négy másik, ugyancsak az érintett befektető érdekeltségébe tartozó ingatlan körül kialakult „áldatlan” állapotokat.

Közlésük szerint ekkor szembesültek azzal, hogy ha felmondanák a szerződéseket, akkor több milliárd forintos kártérítést kellene kifizetnie az önkormányzatnak, amely Terézváros csődjéhez vezetne. „Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kerület korábbi vezetése olyan, szinte szankciók nélküli szerződést kötött a befektetővel, amellyel még nem teljesítés esetén sem lehetne felelősségre vonni a céget” – írta a kerület.

A városrész tájékoztatása szerint a tárgyalások a beruházó cég hibájából megszakadtak, majd tavaly október 10-én a kerület felszámolási eljárást kezdeményezett a projektcég ellen, mivel 2007 januárjától kezdve jelentős tartozást halmozott fel az önkormányzat kárára. Mint írták, a beruházó céget finanszírozó bankkal már a megállapodás közelében járt az önkormányzat, de egy bankon belüli átszervezés miatt az ügy másik szervezeti egységhez került, amely többszöri megkeresésre sem adott ki információt, banktitokra hivatkozva.

A közlemény arra is kitért, hogy az önkormányzat talált olyan beruházót, aki befejezné a projektet, azonban Arie Yom Tov cégével nem tudtak megállapodni, mivel a társaság a tárgyalásokon felajánlott vételár háromszorosára tartott volna igényt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.