Elfogadhatatlan a külföldi kormányok nyomásgyakorlása

2014. október 16., csütörtök 21:43

A budapesti amerikai nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként – közölte a külképviselet az M1 Híradójának érdeklődésére csütörtökön.

A nagykövetség tájékoztatása szerint „bizonyos magyar magánszemélyekről” úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis „hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak”. A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki – tették hozzá.

A Napi Gazdaság internetes oldalának értesülései szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A médium információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Elfogadhatatlan

Erre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le.

A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat – szögezte le a tárca.

A Fidesz az üggyel kapcsolatban úgy foglalt állást: elfogadhatatlan, hogy külföldi kormányok nyomást próbálnak gyakorolni a magyar hatóságokra és megpróbálják befolyásolni a folyamatban lévő vizsgálatokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.