Elfogadhatatlan a külföldi kormányok nyomásgyakorlása

2014. október 16., csütörtök 21:43

A budapesti amerikai nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként – közölte a külképviselet az M1 Híradójának érdeklődésére csütörtökön.

A nagykövetség tájékoztatása szerint „bizonyos magyar magánszemélyekről” úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis „hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak”. A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki – tették hozzá.

A Napi Gazdaság internetes oldalának értesülései szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A médium információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Elfogadhatatlan

Erre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le.

A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat – szögezte le a tárca.

A Fidesz az üggyel kapcsolatban úgy foglalt állást: elfogadhatatlan, hogy külföldi kormányok nyomást próbálnak gyakorolni a magyar hatóságokra és megpróbálják befolyásolni a folyamatban lévő vizsgálatokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.