Elfogadhatatlan Korózs nácizása

KA

2012. július 5., csütörtök 16:45, frissítve: csütörtök 18:42

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy Korózs Lajos szocialista politikus egy náci tömeggyilkos tetteihez hasonlította a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek egészségi állapotának komplex felülvizsgálatát. A szocialista politikus kijelentését élesen bírálta a Mazsihisz, a Fidesz és a KDNP is.
A Fidesz-frakció mélységesen elítéli Korózs szerdai kijelentéseit – olvasható Hirt Ferenc nyilatkozatában. Egy magát demokratikusnak valló párt politikusa hogyan engedheti meg magának, hogy egy náci tömeggyilkos tetteihez hasonlítson egy kormányzati intézkedést – tette fel a kérdést a fideszes képviselő. Úgy látszik, az MSZP-nek már semmi sem szent, akár antiszemita kijelentéseket is tesz annak érdekében, hogy a Fideszt kritizálja – tette hozzá. Hirt szerint ezúttal azonban túl messzire ment. „Kerekesszékes magánemberként és a fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsági tagjaként is felszólítom a szocialistákat, hogy határolódjanak el párttársuk kijelentéseitől, Korózs pedig kérjen bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól és a felülvizsgálatot végző szakemberektől.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Korózs szavai nemcsak az áldozatokra és hozzátartozóikra nézve sértők, hanem azokra az orvosokra, szakemberekre is, akik a felülvizsgálatokat végzik. Korózs, a szocialisták elnökségi tagja szerdán Josef Mengelének, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának a módszereihez hasonlította azt, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat.

Soltész szerint Korózs kijelentései még a volt vagy jelenlegi szocialista politikusokra, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőre, valamint minisztereire, Szűcs Erikára, Veres Jánosra vagy akár saját magára nézve is sértők lehetnek. Ezzel arra utalt, hogy a jelenleg folyó komplex felülvizsgálat rendszerét 2008-ban ők indították el. Soltész a sajtótájékoztatón a felülvizsgálati rendszerrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azzal azokat védik, akik adófizetőként a nyugdíjrendszert fenntartják, valamint azokat, akik valóban egészségkárosodottak.

Az MTI kérdésére azt mondta, idén 17 ezer új felülvizsgálatot végeztek, és mintegy 21 ezer korábban leszázalékolt ember felülvizsgálatát azok közül, akik márciusig visszajelentkeztek. Arról beszélt: a felmérések mostani és korábbi adatai ugyanazok, ez szavai szerint azt jelenti, hogy a felülvizsgálat során nem használnak „durvább”, vagy olyan módszert az orvosok, amely ne felelne meg a nemzetközi egészségügyi szervezet előírásainak. Kitért arra is, hogy idén 40 milliárd forint feletti támogatást adnak azoknak a munkaadó cégeknek, ahol megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek dolgoznak, továbbá az Új Széchenyi-terv keretében egy 45 milliárd forintos pályázati keretnek a felét is új munkahelyek teremtésére fordítják.

„Nyilván hőgutát kapott”

A Fidesz szerint a szocialista Korózs szerdai nyilatkozatával mélyen megsértette a holokauszt áldozatait – erről Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője írt közleményében. „Azt hihettük, hogy Zuschlag János a holokauszt áldozatain való ízléstelen viccelődéséből tanultak a szocialisták. Szerdán Korózsnak megint sikerült mélyen megsérteni az áldozatokat. Nyilván hőgutát kapott.”

Korózs Lajos csütörtöki közleményében azt írja, hogy a népirtás túlélőinek, esetleg az áldozatok leszármazottjainak tisztje eldönteni, hogy a hazai, vagy akár az egyetemes zsidóságot egy a Fidesz „embertelen társadalompolitikája” ellen szót emelő ellenzéki nyilatkozat, avagy „az elmúlt időben a XX. századi magyar fasizmus XXI. századi szellemi örököseinek nyomdokába lépő kormánypártok szélsőséges nézeteket terjesztő politikája sérti-e inkább”. Hozzáteszi, ettől függetlenül sajnálja, ha szerdai szavaival a holokauszt kárvallottjai közül akár egyetlen embert is megbántott.

Az üggyel kapcsolatban a KDNP úgy fogalmazott, senki nem marad ellátatlanul, miközben a lehető legtöbb rehabilitálható embert a munka világa felé lehet vezetni. Nem félrevezetni, mint Korózs és az MSZP hazug propagandája. Arra is kitértek: nem kívánnak a holokauszt áldozataival párhuzamot vonni, mint azt Korózs tette, amikor Mengelével példálózott, mert ízléstelen és buta. Ugyanakkor azt tragikusnak tartják, hogy „a náci propaganda hazugságai éppen úgy altatták el az áldozatokat, mint most a szocialisták teszik a rokkantakkal”.

Mesterházy határolódjon el

A Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató által jegyzett levélben a Mazsihisz vezetői felhívják a figyelmet arra, hogy ez a nyilatkozat „összeköti az iparszerű emberirtás gyakorlatát egy, a nyugdíjak ügyében hozott kormányzati intézkedéssel”, s ezért ez a megnyilvánulás „elfogadhatatlan, és rendkívüli mértékben ízléstelen”. Rámutattak, nem lehet visszaélni meggyilkolt százezrek emlékével, Korózs nyilatkozata viszont véleményük szerint a tömeggyilkosságokat relativizálja azzal, hogy mondanivalója fontosságát olyan kijelentéssel próbálta hangsúlyozni, ami „a szélsőjobboldal szóhasználatát idézi fel”. Arra kérik Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy a párt elnöksége egyértelműen határolódjon el a kijelentéstől.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.