Elhallgatott a Neo FM

PR

2012. augusztus 7., kedd 11:55, frissítve: kedd 11:59

Tegnap azonnali hatállyal felmondtak a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. alkalmazottai az elmaradt munkabérek, az új tulajdonos teremtette kilátástalan helyzet s szakmai jövőképe miatt. Az FM1 Zrt. vezérigazgatója viszont azt hangsúlyozta: a bértartozás nem az új tulajdonos adóssága, az korábban keletkezett.

A tulajdonos célja a rádió működtetése, igaz, a jelenlegi kétségkívül patthelyzet – így reagált a Neo FM munkavállalóinak felmondására Németh Tibor, a rádiót működtető FM1 Zrt. néhány hete kinevezett vezérigazgatója. Hozzátette: a dolgozók tegnap reggel e-mailben értesítették döntésükről. Az új vezérigazgató a kritikus helyzetben terveiről nem tudott nyilatkozni, s a tulajdonos erre nem is hatalmazta fel. Későbbre ígért tájékoztatót. Miként került Németh a rádió élére? – a Magyar Nemzet e kérdésére a vezérigazgató úgy válaszolt: korábban munkakapcsolatban állt Medveczky Mihállyal, aki nemrég egy forintért vette meg az állítólag amerikai befektetőket maga mögött tudó Dr. M.-Media ügyvezetőjeként a rádiót működtető FM1-et. (A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található, az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, tízmilliót meghaladó adótartozású magánszemélyek listáján a 2012. március 31-i állapot szerint szerepel Medveczky Mihály és felesége.) Medveczky a korábbi gyümölcsöző együttműködés után kérte fel erre a feladatra.

Nem sugároz

Nem sugároz adást kedden a Neo FM, a rádiócsatorna budapesti, 100.8 megahertzes frekvenciáján semmi nem hallható. (MTI)

Németh Tibor a rádióban eddig végzett munkájáról, múltjáról sem nyilatkozott. Közölte, azt nem érdemes firtatni, hiszen nem az ő személye a kulcskérdés, mivel nem befektető, s nincs döntéshozó helyzetben. (A cégbíróságnál őt jelentették be mint vezető tisztségviselőt, ám a cégbíróság még nem jegyezte ellen a dokumentumot.) Némethről az interneten hozzáférhető cégadatbázisban is kevés adat található. A zalaegerszegi férfi neve az alkotó- és előadó-művészettel foglalkozó, 2004-ben felszámolt Yeti Produkciós Bt.-ben bukkan fel beltagként.

Tegnap Berényi Attila, a rádió volt hírigazgatója azzal indokolta a 26 dolgozó felmondását, hogy az FM1 alkalmazásában állók – munkavállalótól függően – egy–négy havi munkabérükre várnak hiába, s kilátástalannak látják a körülményeket, de a tulajdonos szakmai jövőképét is. – Berényi úr azt elfelejtette mondani, hogy nem Medveczky Mihály halmozta fel a munkavállalók felé fennálló adósságot – vetette fel Németh. Ám Berényi kiemelte: az új tulajdonos ígéretei és többszöri felszólítás ellenére sem fizeti az alkalmazottak jogszerűen járó bérét s a fenntartási költségeket. Ráadásul kijelentette, addig nem fizet, amíg a médiahatósággal nem rendeződik a rádió helyzete.

A Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a július közepén esedékes médiaszolgáltatási díját sem fizette be, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újabb 150 millió forintos követelés nyilvántartásba vételét kérte a céggel szemben folyamatban lévő csődeljárásban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján hozzáférhető nyilvános adatokból később arra is fény derült, hogy Medveczky Mihály, aki sokáig a Neo FM-ért küzdött, tízmillió forintot meghaladó tartozást halmozott fel.

Ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa június 20-án felmondta a jelentős köztartozást felhalmozó, bankgaranciával sem rendelkező FM1 médiaszolgáltatási szerződését, ám a Neo FM tulajdonosa a döntést bíróságon támadta meg. Az eljárás tart, a bíróság ez időre felfüggesztette a Médiatanács határozatának végrehajtását. Berényi Attila leszögezte: a vonatkozó törvény lehetővé tenné a csődvédelem alatt álló rádió bér- és bérjellegű költségeinek, rezsijének rendezését.

Bochkor Gábor, a Neo FM-en hallható Bumeráng műsorvezetője úgy fogalmazott: jogi megoldást keresnek arra, hogy – szolidaritásuk kifejezéseként – a Bumeráng ne szerepeljen a Neo műsorán (Bochkor, Boros Lajos és Voga János nem alkalmazottai a rádiónak, szerződéses viszonyban állnak a Neóval). A dolgozók felmondásával a Bumeráng is ellehetetlenült. Ez is az oka, hogy korábban felvett, konzervadást sugároz a Neo FM.

A Médiatanács július 24-én úgy tájékoztatott: a Neo FM-et üzemeltető vállalkozás tartozása 770 millió forint, ebből 740 millió az elmaradt médiaszolgáltatási díj, 6 millió a frekvenciadíj, 23 millió a kiszabott bírság és a kötbér.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.