Elhunyt a veszprémi ügyvéd, Bősze Ferenc

LD

2016. január 3., vasárnap 11:49, frissítve: vasárnap 12:53

Hatvannégy éves korában életét vesztette az Egyesült Államok ellen keresetet benyújtó ügyvéd.

Meghalt Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd – olvasható Kész Zoltán országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. A halálhírről más veszprémi politikusok is beszámoltak oldalukon. Az ügyvéd hatvannégy éves volt.

Bősze 1951. november 5-én született, ismertté pedig többek közt azzal vált, hogy keresetet nyújtott be az Egyesült Államokkal szemben, miután a soproni bombázásoknál, majd azt követő géppuskázásoknál súlyosan megsérült az édesapja. A soproni származású ügyvéd ezzel a Chicagóban indított, MÁV ellen szóló, II. világháborús kártérítési perre reagált. „Amikor értesültem a MÁV ellen Chicagóban indított, 1,240 milliárd dolláros (mintegy 250 milliárd forintos) kártérítési perről, megdöbbentett az ehhez társuló mérhetetlen cinizmus. Egyszersmind felszakította bennem azokat a lelki sebeket, amelyek apám súlyos sérülése miatt értek engem gyermekkoromban” – nyilatkozta 2010-ben a Kisalföldnek.

Az ügyvéd tavaly a veszprémi időközi országgyűlési választáson is indult független jelöltként. Akkor kiemelte, hogy ezzel az elfajult pártoskodásnak szeretne véget vetni Veszprémben. Érvként említette maga mellett, hogy a 70-es évek óta él és dolgozik Veszprémben. Bősze végül 2,75 százalékos eredménnyel az ötödik helyen végzett az időközin.

Az ügyvéd közéleti ügyekben is gyakran megszólalt: tavaly a Tarsoly-ügyben például Polt Pétert bírálta, 2012-ben pedig a Fidesz elzuschlagosodásától tartott.

„A kultúra helyi mecénásaként sok-sok színvonalas rendezvényt szervezett saját otthonában. A Bősze család által hosszú éveken át szponzorált Buhim-völgyi Szalon rendezvényei méltán vívtak ki széles körben elismerést” – írta nekrológjában a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatója, a helyi DK-t vezető Katanics Sándor.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.