Elhunyt Olofsson Placid atya

2017. január 15., vasárnap 23:26, frissítve: hétfő 14:46

Életének 101. évében, vasárnap este elhunyt Olofsson Placid atya – közölte a Facebookon a pannonhalmi perjel, Hortobágyi Cirill. „Most kaptuk a hírt Budapestről, hogy Placid atyánk életének 101. évében vasárnap este 21.20-kor fájdalom nélkül csendesen elszenderült az Úrban. Kívánsága szerint Pannonhalmán temetjük! Az Úr adjon hűséges szolgájának örök nyugodalmat!” – adta tudtul Hortobágyi Cirill a bencés oblátusközösség csoportban.

Kerestük a gyászhír kapcsán Hortobágyit és a pannonhalmi főapátságot is, egyelőre nem sikerült elérnünk őket. Olofsson Placid távozásáról viszont vasárnap este beszámolt a 777 keresztény portál is. A gyászhírt közzétette a budai ciszterci Szent Imre-templom Facebook-oldala is.

Lefokozták, mert a közkatonákat védte

Placid atya 1916. december 23-án született Olofsson Károly néven Rákosszentmihályon. Itt élt első éveiben, majd 1926-ban családja a fővárosba költözött. A Szent Benedek Bencés Gimnáziumban érettségizett, osztályfőnöke Szunyogh Xavér Ferenc volt. 1933-ban lépett be a Szent Benedek rendjébe, majd magyar–német–bölcselet szakos doktorátust is szerzett. Pappá 1939-ben szentelték.

Győrszentivánban dolgozott káplánként, mielőtt tábori lelkészi szolgálatra hívták tartalékos főhadnagyként. Tizenegy hónapot szolgált a komáromi hadikórházban, de mivel beszédeiben a közkatonákat védte a megengedhetetlenül viselkedő tisztekkel szemben, lefokozták.

Koholt vádak után a Gulágra internálták

1945 nyarán lett rendi elöljáró egy budapesti gimnáziumban, majd kinevezték a Szociális Testvérek Társasága egyházi tanácsadójának. Az akkori lapok sajtóhadjáratot indítottak ellene, a főapát pedig áthelyezte Pannonhalmára, ahol 1946. június 5-én letartóztatták. Az Államvédelmi Hatóság próbált vallomást kicsikarni belőle, hogy meg tudjon indítani egy nagyszabású koncepciós pert. A koholt vád terrorcselekmény volt, Placid atyát pedig a Gulágra internálták. A Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő, tíz évig tartó szabadságvesztésre ítélték. Fogolytársaiban tartotta a lelket, Magyarországra pedig 1955 novemberében térhetett vissza. Sem papként, sem tanárként nem dolgozhatott, így egy pesterzsébeti ládagyárban volt fizikai munkás, majd az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben betegszállító.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hetvenes évek közepétől kisegítő lelkész volt a budai ciszterci Szent Imre-plébánián. Századik születésnapja alkalmából tavaly decemberben Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát tartott hálaadó szentmisét a ciszterci Szent Imre-templomban.

Hihetetlen erő, derű, hűség

Placid atya 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2005-ben a Magyar Örökség Díjat, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, tavaly pedig a Magyar Becsület Rendet.

A halálkamrák árnyékában is az örömöt kereste, nemcsak rabtársainak, de ezreknek adta vissza azóta is a hitet és az élni akarást – írtuk Placid atyáról századik születésnapja alkalmából karácsonykor. A hihetetlen erőről, derűről és hűségéről újra és újra tanúbizonyságot tevő atyáról szóló cikkünket itt olvashatják.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.