Elhunyt Olofsson Placid atya

LD

2017. január 15., vasárnap 23:26, frissítve: hétfő 14:46

Életének 101. évében, vasárnap este elhunyt Olofsson Placid atya – közölte a Facebookon a pannonhalmi perjel, Hortobágyi Cirill. „Most kaptuk a hírt Budapestről, hogy Placid atyánk életének 101. évében vasárnap este 21.20-kor fájdalom nélkül csendesen elszenderült az Úrban. Kívánsága szerint Pannonhalmán temetjük! Az Úr adjon hűséges szolgájának örök nyugodalmat!” – adta tudtul Hortobágyi Cirill a bencés oblátusközösség csoportban.

Kerestük a gyászhír kapcsán Hortobágyit és a pannonhalmi főapátságot is, egyelőre nem sikerült elérnünk őket. Olofsson Placid távozásáról viszont vasárnap este beszámolt a 777 keresztény portál is. A gyászhírt közzétette a budai ciszterci Szent Imre-templom Facebook-oldala is.

Lefokozták, mert a közkatonákat védte

Placid atya 1916. december 23-án született Olofsson Károly néven Rákosszentmihályon. Itt élt első éveiben, majd 1926-ban családja a fővárosba költözött. A Szent Benedek Bencés Gimnáziumban érettségizett, osztályfőnöke Szunyogh Xavér Ferenc volt. 1933-ban lépett be a Szent Benedek rendjébe, majd magyar–német–bölcselet szakos doktorátust is szerzett. Pappá 1939-ben szentelték.

Győrszentivánban dolgozott káplánként, mielőtt tábori lelkészi szolgálatra hívták tartalékos főhadnagyként. Tizenegy hónapot szolgált a komáromi hadikórházban, de mivel beszédeiben a közkatonákat védte a megengedhetetlenül viselkedő tisztekkel szemben, lefokozták.

Koholt vádak után a Gulágra internálták

1945 nyarán lett rendi elöljáró egy budapesti gimnáziumban, majd kinevezték a Szociális Testvérek Társasága egyházi tanácsadójának. Az akkori lapok sajtóhadjáratot indítottak ellene, a főapát pedig áthelyezte Pannonhalmára, ahol 1946. június 5-én letartóztatták. Az Államvédelmi Hatóság próbált vallomást kicsikarni belőle, hogy meg tudjon indítani egy nagyszabású koncepciós pert. A koholt vád terrorcselekmény volt, Placid atyát pedig a Gulágra internálták. A Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő, tíz évig tartó szabadságvesztésre ítélték. Fogolytársaiban tartotta a lelket, Magyarországra pedig 1955 novemberében térhetett vissza. Sem papként, sem tanárként nem dolgozhatott, így egy pesterzsébeti ládagyárban volt fizikai munkás, majd az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben betegszállító.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hetvenes évek közepétől kisegítő lelkész volt a budai ciszterci Szent Imre-plébánián. Századik születésnapja alkalmából tavaly decemberben Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát tartott hálaadó szentmisét a ciszterci Szent Imre-templomban.

Hihetetlen erő, derű, hűség

Placid atya 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2005-ben a Magyar Örökség Díjat, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, tavaly pedig a Magyar Becsület Rendet.

A halálkamrák árnyékában is az örömöt kereste, nemcsak rabtársainak, de ezreknek adta vissza azóta is a hitet és az élni akarást – írtuk Placid atyáról századik születésnapja alkalmából karácsonykor. A hihetetlen erőről, derűről és hűségéről újra és újra tanúbizonyságot tevő atyáról szóló cikkünket itt olvashatják.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.