Elhunyt Sam Rivers free jazz legenda + Videó

WA

2011. december 28., szerda 11:05

Elhunyt 88 éves korában Sam Rivers amerikai szaxofonista, a free jazz egyik óriása.

Az idős zenészt orlandói otthonában érte a halál, tüdőgyulladásban szenvedett.

Az Oklahomában született Rivers zenészcsaládból származott. Az 1950-es években figyeltek fel rá a bebop képviselőjeként, akkoriban Billie Holiday oldalán játszott. 1964-ben csatlakozott Miles Davis köréhez, szaxofonjátéka hallható a Miles in Tokyo című élő lemezen, amely együttműködésük első évében született.

Sam Rivers a Blue Note kiadó számos forradalmi lemezén rajta hagyta kéznyomát, az ő nevéhez fűződik többek közt a Fuchsia Swing Song. Játszott Dave Holland basszista, valamint Tony Williams dobos oldalán.


Az 1970-es években feleségével megnyitották New York-i loftlakásuk ajtaját más művészek előtt, otthonuk Studio Rivbea néven zenészek és a dzsesszrajongók találkozóhelye lett. A szaxofonista az 1980-as években négy évet töltött a Dizzy Gillespie fémjelezte ENSZ-zenekarral, majd Orlando városába költözött. Rengeteg tehetséget gyűjtött maga köré, hogy megalakítsa saját big bandjét.

„Az én szememben olyan, mintha apám egész életében nyaralt volna” – fogalmazott az Orlando Sentinel című lapnak Sam Rivers lánya, az impresszárió Monique Rivers Williams. „Mindig azt mondogatta: „Dolgozom, de minden percét élvezem.” „A visszavonulás szó nem szerepelt szótárában” – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.