Elítélték a felségsértő amerikait

Kovács N. László

2011. december 9., péntek 11:34

Két és fél év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt Thaiföldön – felségsértésért. A thai születésű férfi május óta raboskodik a keleti országban, az egész ügy egy ártatlan blogbejegyzés miatt robbant ki.

Joe W. Gordon (eredeti nevén Lerpong Wichaicommart) harminc év után tért vissza szülőföldjére – azóta bizonyára megbánta, hogy elhagyta amerikai otthonát. Az 54 éves férfi ugyanis „kritikus” blogbejegyzéssel „sértette meg” az ország szeretett uralkodóját, Bhumibol Aduljadezs királyt. Közzétett ugyanis egy linket Aduljadezs nem hivatalos, „A király sosem mosolyog” című önéletrajzából, ráadásul az eredetileg angol nyelvű műből thaira fordított részleteket is közölt az interneten. Májusban letartóztatták, azóta óvadék nélkül raboskodik. Most az ítélet is megszületett: két és fél év börtön.

Az amerikai hatóságok, akiktől a férfi segítséget kért, közölték, megtesznek mindent az érdekében. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, „első számú” feladatnak tekintik az amerikai állampolgárok védelmét, a minisztérium már kommunikálta is elégedetlenségét Thaiföld felé. A király általában kegyelmet ad a törvényt megsértő külföldieknek – Gordon ügyvédje már be is adta a folyamodványt az uralkodói elnézésért. A thaiok azonban nem ilyen szerencsések: nemrég a hírek szerint egy 61 éves férfit 20 év börtönre ítéltek ugyanezért a vétségért.

(CNN, cnn.com)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.