Elítélték a tűzoltót, aki csak fel akart mondani

2017. március 1., szerda 20:21, frissítve: szerda 21:15

Kedden állt bíróság elé szolgálati tekintély megsértése miatt Villányi Gábor, a gödöllői tűzoltóság korábbi sofőrje, aki szabadságra akart menni, végül pedig felmondott azért, hogy beteg édesapját ápolhassa.

Villányi a Magyar Nemzetnek elmondta, az ügyészség eredetileg pénzbírságra akarta ítélni, ám ennél kedvezőbb döntést hoztak, próbára bocsátották (vagyis ha egy évig nem sért jogszabályt, a büntethetősége megszűnik).

Azonban Villányi kijelentette, hogy fellebbezni fog, mivel neki csak a felmentés felel meg, ragaszkodik igazához. (Az Index azt írta, az ítélethirdetés után az ügyészség jelezte, hogy gondolkodik a fellebbezésen.)

„Nem vagy te vezetőnek való”

Villányi Gábor, aki hét és fél évig dolgozott sofőrként a gödöllői tűzoltóságnál, eredetileg féléves fizetés nélküli szabadságot kért azért, hogy ápolni tudja beteg édesapját, ám nem kapott választ. Így a felmondás mellett döntött, ugyanakkor felettesével igencsak eldurvult a beszélgetés, és bíróság elé került az ügy.

Az ügyészség indítványa szerint Villányi azt mondta a főnökének, hogy „nem vagy te vezetőnek való”. A férfi azonban állítja, soha nem mondott ilyet, és a beszélgetés során kimért, tisztelettudó volt. Szavai szerint erre a mondatra maga a sértett sem emlékszik, csak a HR-es, aki ugyancsak jelen volt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egyébként úgy véli, elsősorban helyi szinten volt a probléma, nem küldték fel időben a szolgálati jegyét.

Megszüntetett nyomozás

Villányi azt állítja, felettese a beszélgetés során felemelte a hangját, megalázta, azt mondta, itt úgyis az lesz, amit ő akar – ezért az előre legépelt szolgálati jegyére Villányi kézzel ráírta: emberi méltóságában olyan mértékben megalázták, hogy nem tud a továbbiakban szolgálatot ellátni. Az ügyben nyomozás indult, Villányi tanúkihallgatáson is volt, ám később megszüntették a nyomozást.

Az ügyészség álláspontja szerint nem történt „alárendelt megsértése”. A szolgálati visszaélésről az ügyészség azt írta az Indexnek: a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. A döntést a Legfőbb Ügyészség is jóváhagyta, Villányi panaszát elutasította.

Azonban a másik, ugyanerről a beszélgetésről szóló ügyben vádat emeltek Villányi Gábor ellen szolgálati tekintély megsértése miatt.

Hogy az egyik ügyben miért nem tudtak dönteni, míg a másikban a vádemelés mellett határoztak, így magyarázta az ügyészség az Indexnek: „A lefolytatott nyomozások eredményeként érdemben ugyanaz a tényállás állapítható meg, az ügyészség azonban a két ügyben különböző bűncselekmények megvalósulását vizsgálta.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.