Elkaszálta a főváros a római-parti népszavazást

,

2017. október 18., szerda 10:31, frissítve: szerda 13:35

Tarlós István javaslatára váratlan húzással, fél óra alatt döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége arról, hogy ne a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon épüljön meg a római-parti mobil gát.

Ezzel felülírták a Kúria által is jóváhagyott népszavazási kezdeményezést, a főváros lakosai tehát nem dönthetnek a témában.

Tarlós István akciójának voltak előjelei, a javaslat mégis váratlanul érte az ellenzéki képviselőket: a szerdán beadott előterjesztés annyira rendkívülinek számított, hogy a testület tagjai is csak szerdán reggel nyolc után ismerhették meg – szabálytalanul, hiszen még ilyen esetben is három nap jár a képviselőknek egy javaslat tanulmányozására. A jobbikos Tokody Marcell tiltakozásul széttépte a dokumentumot, Karácsony Gergely zuglói polgármester pedig jelezte: nem érti, hogy egy ilyen fontos kérdésben miért nem lehet megvárni a lakosság döntését.

Az ellenzéki méltatlankodás azonban nem sokat számított, a rendkívüli ülésen 18 fideszes igen és 7 ellenzéki nem szavazat mellett döntöttek arról, hogy ne a Nánási úton húzódjon a védvonal.

A Tarlós István jegyezte javaslat a helyi ingatlanok védelmében tolná ki a mobil gátat a hullámtérbe. Hogy pontosan hol – a kerítések nyomvonalában vagy a fás területen – épülne meg a védelmi vonal, arról később dönthet a főváros.

A rendkívüli ülésre talán azért is szükség volt, mert kedden kiderült: hatalmas lendülettel gyűltek a népszavazást támogató aláírások, az ellenzék által is felkarolt akcióban egy nap alatt tízezret gyűjtöttek össze, míg a népszavazás kiírásához 138 ezer támogató aláírásra lett volna szükség.

A döntéssel ugyanakkor némi haladékot kaptak a római-parti mobil gát ellenzői, hiszen a Fővárosi Közgyűlés ezzel átmenetileg felülírta saját áprilisi határozatát, amelyben a partvonalon helyezné el a védművet. Az Együtt és a Párbeszéd már ezt is győzelemként értékelte, a népszavazási kezdeményezés kicselezésével pedig a Fidesz szerintük megfutamodott a népakarat elől.

Keményebben fogalmazott közleményében a Greenpeace Magyarország: mint írják,  felháborítónak tartják, hogy a fővárosi döntéshozók túlnyomó többsége nem ad lehetőséget a lakosság véleménynyilvánításának, de rábólint egy természetpusztító beruházás tervére.

„A budapestiek 58 százalékának véleményét nem lehet lesöpörni az asztalról. A Greenpeace minden eszközzel kiáll azért, hogy ennek érvényt szerezzen, és megvédje a Római-partot!” – nyilatkozta a fővárosi döntés kapcsán Gadó György Pál, a környezetvédő szervezet zöld területi kampányfelelőse.

Csak népszavazás ne legyen róla...

Ez már a negyedik alkalom, hogy a Fidesz politikai trükkel vagy visszavonulással akadályoz meg egy népszavazási kezdeményezést: 2016 áprilisában inkább eltörölték a vasárnapi boltzárat, minthogy a lakosság döntsön a témában. Idén februárban fővárosi képviseletük torpedózta meg a Budapesten tartandó olimpia tervét, mielőtt a 266 ezer aláírást összegyűjtő Momentum valóban indítványozhatta volna a népszavazást. A korrupcióellenes népszavazást már úgy védték ki, hogy elébe mentek, és a Fidesz is támogatta a témában benyújtott jobbikos törvényjavaslatot – így ellenzéki közreműködéssel akadályozták meg az akciót.  Ezúttal pedig Tarlós István és a fővárosi fideszes képviselet tette okafogyottá, hogy a lakosság döntsön a mobilgát ügyében.

 

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.