Elképesztő: az MSZP jelöltet sem tudott állítani

Kovács András

2012. július 28., szombat 07:00, frissítve: vasárnap 01:32

Vasárnap Balmazújvárosban időközi önkormányzati választást tartanak, ahol a 2010-es helyhatósági választáshoz hasonlóan a parlamenti pártok közül csak a Fidesz és a Jobbik állított jelöltet, rajtuk kívül két független próbálkozik. A Hajdú-Bihar megyei település 2006-ig az SZDSZ egyik vidéki fellegvára volt, de a liberálisok azóta eltűntek.

Hazánkban idén már hatszor tartottak időközi választást tízezer főnél népesebb településen, és egy esetet leszámítva mindannyiszor a kormánypártok örülhettek. Szentendrén a szavazatok csaknem felével győzött a Fidesz–KDNP jelöltje. A főváros II. kerületében az MSZP, az LMP és a DK közösen állt be egy független jelölt mögé, de így sem tudták megszerezni a voksok egyharmadát, míg a Fidesz–KDNP mintegy 60 százalékot kapott.

Miskolcon nagyon szoros küzdelemben győzött a kormánypárt, míg a Jobbik és az LMP csúfosan leszerepelt. A baloldal korábbi fellegvárában, Dunaújvárosban májusban kapott ki az MSZP több mint 13 százalékkal a Fidesz jelöltjétől. Gyomaendrődön egy helyi egyesület jelöltje diadalmaskodott, a szocialisták és a Jobbik ismételten nagyon súlyos pofonba szaladt bele. Július elsején ismételten Dunaújvárosban voksoltak, ahol a Fidesz–KDNP aspiránsa, ha szorosan is, de győzött.

Vasárnap újabb 10 ezer főnél népesebb településen tartanak időközi önkormányzati választást. Balmazújvárosban mindenképpen egyedi voksolásra kerül majd sor, de ennek ellenére a jelentőségét nem szabad elhanyagolni. A megmérettetésen négyen indulnak majd, de csak két parlamenti párt (Fidesz, Jobbik) képviselteti magát, a másik két aspiráns függetlenként próbál bejutni a városi testületbe.

2010-ben ugyanebben a körzetben csak a Fidesz–KDNP és a Jobbik állított jelöltet. A választás nagyon sima volt, mivel a kormánypártok 72,41 százalékos eredménnyel diadalmaskodtak. Mivel a két évvel ezelőtti önkormányzati választások előtt átalakították a szavazóköröket ezen a településen is, így nem lehet pontosan megnézni ennek a körzetnek az erőviszonyait, de a Hajdú-Bihar megyei település választástörténete mindenképpen érdekes tanulságokkal szolgál.

Nagyon erős volt az SZDSZ, majd eltűntek

Az 1990-es években a város egyértelműen a balliberális erők fellegvárának számított. Az 1994-es önkormányzati választáson az MSZP–SZDSZ jelöltje 65,47 százalékkal győzött, míg 1998-ban az SZDSZ már önállóan is képes volt a polgármester-választást megnyerni a szavazatok 41,88 százalékával. Az, hogy az SZDSZ Budapesten kívül egy vidéki városban ilyen erős legyen, mindenképpen kuriózum volt. A liberális párt 2002-ben ért föl a csúcsra, amikor polgármester-jelöltje közel 80 százalékkal diadalmaskodott.

Mind a közvélemény-kutatásokban, mind az időközi választásokon jól teljesített 2012 első fél évében a Fidesz–KDNP. A kormánypártok továbbra is az ország legnépszerűbb politikai alakulatai, azonban az ellenzék együttesen több biztos szavazót tudhat maga mögött, de ennek egyesítéséhez elengedhetetlen lenne az MSZP–Jobbik–LMP-összefogás, ami egyelőre nem várható.

Politikai fordulat a 2006-os önkormányzati választáson történt a településen, amikor Tiba István, a Fidesz–KDNP jelöltje szoros versenyben, de öt százalékkal legyőzte az SZDSZ politikusát. A szavazói viselkedés totális megváltozása a 2009-es európai parlamenti választásokon történt meg, amikor a Fidesz–KDNP 59,95, a Jobbik 23,41, az MSZP 10,10, míg az SZDSZ 1,33 százalékot kapott. 2010-ben sem történt változás Balmazújváros politikai erőviszonyaiban, ráadásul az őszi önkormányzati választáson csak a Fidesz–KDNP és a Jobbik indított jelölteket. Tiba akkor több mint 80 százalékos arányban győzedelmeskedett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nincs MSZP

Jól látszik, hogy 2006-ig Balmazújváros az SZDSZ egyik utolsó vidéki bástyája volt, de az akkori vereséget követően a liberális párt egyszerűen eltűnt a településről. Az MSZP sohasem volt igazán erős, de az, hogy két egymást követő önkormányzati választáson nem tudott jelöltet állítani, mindenképpen figyelemre méltó jelenség. A Jobbik megerősödése mögött egyértelműen az áll, hogy az MSZP és az SZDSZ korábbi szavazói egyszerűn „átigazoltak” ide. Kérdés, hogy a mostani hétvégén nem egy független jelölt mögé állnak-e.

Mint arról az mno.hu beszámolt, a Fidesz–KDNP továbbra is magabiztosan őrzi előnyét azokon a 10 ezer főnél népesebb településeken, ahol időközi önkormányzati választásokat tartottak 2012 első fél évében. Az erőviszonyok „befagytak”, de a független jelöltek mindenképpen javítottak korábbi pozíciójukon.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.