Elképesztően függ a magyar nyugdíjas az államtól

MNO

2016. február 8., hétfő 10:31, frissítve: hétfő 10:38

Az OECD által készített friss tanulmány szerint a magyar nyugdíjas támaszkodik a legnagyobb mértékben az államra. Ráadásul hazánkban az időskori juttatás csak 8,6 százaléka származik munkajövedelemből.

Érdekes elemzést készített az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss statisztikája szerint a magyar nyugdíjasok jövedelmének 88,8 százalékát teszik ki az állami juttatások. Ezzel vezetjük az OECD-országok mezőnyét, azaz állami költségvetésre jelentős mértékben nehezedik az időskorúak ellátása.

Hazánk mögött Ausztria és Belgium, a lista alsó régiójában pedig Franciaország található, ahol 4,2 százalékos az állami részarány. Amennyiben csak a visegrádi országok között kutakodunk a következőkre bukkanhatunk:

Csehországban 77, 5, Szlovákiában 73,7, míg Lengyelországban 69,7 százalékos a „hozzájárulás” aránya.

Magyarországon a nyugdíjak 8,6 százalékban származnak munkajövedelemből és csupán 2,5 százaléka tőkejövedelem. Ez elég alacsony, hiszen a cseh, lengyel és szlovák nyugdíjasok jövedelme legalább kétszer nagyobb arányban származik munkából. Az adatok szerint a magyaroknál csak a francia nyugdíjasok dolgoznak kevesebbet.

Az időskorúak jövedelemforrásait szinte minden vizsgált országban ugyanazok a tételek (állami és foglalkoztatói juttatás, munkajövedelem, illetve nyugdíjpénztárak és egyéb megtakarítások) adják, csupán az arányok eltérőek.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.