Gyurcsány fekteti két vállra az MSZP-t

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. november 30., csütörtök 05:31, frissítve: csütörtök 10:03

Felmerült az MSZP-n belül, hogy elmaradhat a párt december 9-ére, azaz jövő szombatra tervezett kongresszusa. A Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanis a párt országos vezetésében többen is vannak, akik szerint nem lenne értelme most megtartani a nagyszabású rendezvényt, hiszen lényegében semmilyen személyi kérdésről nem tudnának döntést hozni. Nincs még megállapodás a 106 egyéni jelöltről, és – mint már kiderült – országos listát sem akarnak addig állítani, amíg nem jutnak valahogyan dűlőre a Demokratikus Koalícióval. Mindemellett borítékolható lenne a komoly vita, a kongresszusi küldöttek ugyanis joggal várhatnák, hogy néhány hónappal a választások előtt tisztán lássanak: az MSZP egyáltalán milyen konstrukcióban indul el a választásokon, kikkel és hogyan működik együtt.

Lapunk információi szerint még mindig akadnak a pártban olyanok, akik szerint az lenne a kisebbik rossz, ha megtartanák a kongresszust. Azt ők is valószínűnek tartják, hogy a várható viták, esetleg a veszekedések megjelennének a sajtóban, ám az szerintük még mindig kevésbé tekinthető bukásnak, mint ha az egészet lemondanák.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke mindenesetre tegnap este a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy lesz kongresszus, mégpedig egy programbemutató esemény lesz.

Az eredeti tervek szerint egyébként kétnapos kongresszussal készül az MSZP, a jövő szombati után várhatóan januárban tartják meg a második napot. Akkor szinte biztosan megrendezik, vagyis ha a mostanit lemondják, néhány hetes haladékot kapnának addig, hogy megegyezzenek Gyurcsány Ferencékkel. Több forrásunk is azt már a létező legutolsó határidőnek nevezte.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egyelőre azonban kérdéses, hogy az egyezség mikor jöhet létre, hiszen több ponton is komoly vita van a két párt között. Habár a 106 egyéni körzet nagy részét viszonylag könnyen fel tudták már osztani egymást között – azaz eldöntötték, hogy egy-egy helyen az MSZP vagy a Demokratikus Koalíció jelöltje szálljon-e ringbe –, a nagy eséllyel megnyerhető körzetekért megy a harc.

Ráadásul az eddig elsősorban a háttérben zajló konfliktus már a nyilvánosság előtt is teljesen világossá vált az elmúlt napokban. Az ügy hétfőn délután robbant ki, amikor az Atv.hu nyilvánosságra hozott egy listát, amely a 106 egyéni körzet felosztását tartalmazta, legalábbis információk szerint az MSZP és a DK között zajló tárgyalások legutolsó állapotát. Ez nagyjából a szocialisták országos elnökségi ülésének kezdetével egy időben történt, amelyre elvileg ezt a listát vitte be Molnár Gyula pártelnök.

Érdekes volt azonban, hogy a két párt elnöke igen eltérően nyilatkozott. Molnár Gyula már aznap este a Facebookon közölte, a lista nem valós. Lapunk információi szerint az elnökségi ülésen komoly vitákat okozott a sajtóban megjelent felsorolás, mert azon több olyan körzet is a DK-hoz van rendelve – vagy egyelőre nyitott kérdésként szerepel –, amelyikhez a szocialisták alapjában véve ragaszkodnának. Olyannyira, hogy az elnökség jelenleg nem is járulna hozzá, hogy átadják ezeket. A szocialisták elnöke kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában már úgy fogalmazott, hogy a lista jelentős számban a DK igényeit tartalmazza.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ugyanakkor – szintén az ATV-nek – azt mondta, a lista meglehetősen pontos. Tegnap délután pedig a monori fóruma előtt úgy fogalmazott, ha rajtuk múlik, jövő hét végéig megállapodásra jutnak.

A DK vezetője közben a Népszavának adott interjújában arról beszélt, ha győzne a baloldal jövő tavasszal, akkor is egyszerű frakciótag lenne, ellenzékben pedig a frakció vezetője. – Sokszor elmondtam, hogy a remélt győzelem esetén sem kívánok kormányon működni, nem kívánom nehezíteni a jövendő demokratikus kormány miniszterelnökének a dolgát – közölte.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.30.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.