Elkerülővel indul a pátyi fejlesztés

MNO

2009. november 23., hétfő 17:58

Golfpálya, szálloda, éttermek, konferencia központ, apartman és lakóházak, sportlétesítmények, középiskola, óvoda, bölcsőde is szerepel egy Pátyhoz tartozó, de a településen kívül található területen megvalósuló jelentős ingatlanfejlesztési projekt terveiben. A lapunk értesülései szerint 12 év alatt megvalósuló beruházást egy 130 hektáros területen hajtják végre, amelyet a Budapesti Agglomerációs Törvény már 2005-ben fejlesztési területként jelölt meg.
A pátyi önkormányzati képviselő-testület már 2006-ban elfogadott egy 18 lyukú golfpályát, ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet, apartmanházakat és szálláshelyeket magában foglaló projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában. Az akkori elképzelések szerint 263 ezer négyzetméternyi beépíthetőség lehetőségét biztosították.

A 2008 nyarán a pátyi képviselő-testület – illetve azt megelőzően a Településfejlesztési Bizottság is – egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia-központ, valamint egy emberi léptékű bevásárlóudvar megvalósításával is számol. A 2008 nyarán elfogadott változat alapján a beépíthető terület 350 ezer négyzetméterre bővült. A helyi szabályozási terv minden magasabb rendű jogszabálynak megfelel.

A projekt megvalósításának előfeltétele egy Pátyot elkerülő úthálózat építése, amely a térség településeinek – Páty, Telki, Budajenő – forgalmát közvetlenül leviszi az M1-es autópályára. A mintegy 3 milliárd forintba kerülő útépítést a spanyol hátterű beruházók finanszírozzák saját forrásból – tudtuk meg Kovács Bence Jánostól, az egyik fejlesztő, a Grupo Milton elnök-alapítójától. Az elkerülő út megépítéséhez szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van, Kovács Bence János elmondása szerint optimális esetben másfél-két év múlva lehet készen az új útszakasz. Ezt követően indul csak a projekt többi eleme, elsőként a golfpálya.

A fejlesztés a teljes terület 15 százalékára állapítja meg építményelhelyezés lehetőségét. A múlt hét végén megjelent rémhírekkel ellentétben azonban sem óriási pláza, sem toronyházak, sem kaszinó nem lesz majd a területen. A fejlesztők – a Grupo Milton mellett egy barcelonai cég vesz részt beruházóként a projektben – egy Stop Shop méretű bevásárlóközpont megépítésével számolnak, míg a legnagyobb építménymagasság 15 méter lesz – tudtuk meg Kovács Bence Jánostól. A területre vonatkozó szabályozási terv már elkészült, jelenleg ennek engedélyeztetése folyik az illetékes hatóságoknál.

A pátyi ingatlanfejlesztésben is érdekelt Grupo Milton számos egyéb – lapunk információi szerint több mint 40 – projektet jegyez Magyarországon. A társaság Pécsen közel 6,5 milliárd forintért vásárolt fejlesztésre váró ingatlanokat, illetve ez a cég menedzseli a sávolyi Balatonring építését, amelyre eddig saját tőkéből mintegy 7 milliárd forintot költöttek a szintén spanyol Sedesával együtt. A társaság tervei között szerepel egy 10-12 helyszínnel rendelkező országos logisztikai és iparipark-hálózat kialakítása, amelynek egyik eddig ismertté vált eleme a 124 hektáros székesfehérvári üzleti park. A cégcsoporthoz, illetve Kovács Bence Jánoshoz köthető magyarországi társaságok 2008 januárjától csak illetékben mintegy 2 milliárd forintot fizettek a magyar államnak.

A Grupo Milton nemzetközi szinten több mint 90 fejlesztéssel, építőiparral és energiaiparral foglalkozó európai és amerikai cégből áll, és többek között egyharmados tulajdonrésze van a Sedesa East Europe-ban. A vállalatcsoport nevéhez fűződik többek között Bukarest történelmi belvárosának rehabilitációja, vagy a valenciai Port America’s Cup kikötő építése.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.