Elkészül a trónus – Vágó István beszólt Bajnaiéknak

2012. június 29., péntek 19:53

A Facebookon folytatódott az a vita Oszkó Péter jóvoltából, amely pénteken robbant ki a Gyurcsány-párt és Bajnai Gordon alapítványa között. Oszkó nem érti a Demokratikus Koalíció hozzáállását, a DK-hoz közel álló Vágó István viszont azzal vádolja meg a Haza és Haladásban tevékenykedőket, hogy ők csak felülnek majd a küzdő demokraták által emelt trónusra.

„Komolyan nem értem, a Demokratikus Koalíciónak miért kellenek az ilyen botrányok” – írja Facebook-oldalán Oszkó Péter. A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumának tagja annak kapcsán írta ezt ki üzenőfalára, hogy kiderült: a Gyurcsány-párt szervezi azt a gyulai Demokrácia-szigetet, amelyre meghívták Oszkó mellett az alapítványból még Bajnai Gordont és Szigetvári Viktort. Ők állították: nem tudták, hogy egy pártrendezvény felkérésére mondanak igent, márpedig a szervezet tagjai ilyenen nem hajlandó részt venni. „Ne legyünk álnaivak, nyilvánvaló a szándékosság, és még csak nem is először fordul elő. Demokratának nem névben, hanem cselekedetekben kell lenni. Az pedig végképp nem demokrata magatartás, ha valaki azt próbálja hirdetni vagy akár csak sugallni, hogy aki demokratának vallja magát, az csak őt támogathatja és csak az ő színeiben szerepelhet” – írja.

A hozzászólóknak, vagy ahogyan az egykori pénzügyminiszter fogalmaz: a „sértettnek tűnő DK-s kommentelőkhöz” pedig így szólt: „a DK minden elvárható normát felrúgva lényegében a tudtom nélkül próbált becsempészni egy rendezvényére és szerepeltetni a programjában anélkül, hogy erről akár csak futólag kikérte volna a véleményemet. Kérem, legalább néhány másodpercre gondolja végig mindenki ezt az eljárást, és be fogja látni, hogy vállalhatatlan, ahogy a DK eljárt, és nem azoknak kell nekiesni, akik ezt kifogásolják. Ha ugyanezt pl. a Fidesz játszotta volna el velem, most azok helyeselnék a leginkább a hozzáállásomat, akik jelenleg a leghangosabban kritizálják.”

Szabó árnyal

Szabó Zoltán a DK elnökségének tagjaként kelt Oszkóék védelmére. Azt írja, hogy a rendezvény fő szervezője a helyi Kobak Klub lett volna, amely „szellemében közel áll a DK-hoz, vezetője tagja is a pártnak”. A kobakosok Szabó szerint meghívták az MSZP-t, az LMP-t, a DK-t, a Haza és Haladás Alapítványt, a Szabadság és Reform Intézetet, a Szolidaritást és a SZEMA-t is. A meghívottak az első kettő kivételével igent mondtak, ám azt már nem tudta a politikus, hogy kinek az ötlete volt az esemény meghívóján szervezőként feltüntetni a Gyurcsány-pártot. Szabó emellett azt sem tartja szerencsésnek, hogy Bajnaiék ilyen vehemensen reagáltak a sajtómegkeresésekre, és végül lemondták a részvételt.

A kialakult adok-kapokba Vágó István tévés személyiség, több DK-s rendezvény házigazdája is beszállt. Oszkóéknak címezve ezt írja: „milyen attitűd ezzel szemben az, hogy néha-néha elmegyek egy tévéműsorba, meghívottként egy-egy rendezvényre (vagy nem), egy kellemes irodában írom a dolgozataimat a »jó kormányzásról«, és eközben az ablakból kitekintve látom, ahogy sebeket ejtve és kapva harcolnak kinn, a terepen a pártok közkatonái és generálisai? És amikor hónapok, évek küzdelmei után végül elkészül a trónus, akkor – engedve a nép óhajának – minden sérüléstől mentesen, tökéletes kondícióban, fanfárok hangjára jól beleülök?”

Gréczy is árnyal

Bajnai Gordon egyébként szerdán részt vett a DK és a Fapados Alapítvány Horthy-kultuszról szóló konferenciáján. Ezzel kapcsolatban a Haza és Haladás Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön az Indexnek azt mondta: a volt miniszterelnök magánemberként, a Mozgó Világ meghívására érkezett a rendezvényre, és csak ott szembesült azzal, hogy az a Demokratikus Koalíció pártrendezvénye. Ezt követően rövid ottlét után távozott – közölte Schmidt-Hegedüs Dóra. Erről a Gyurcsány-párt kommunikációs tanácsadója, Gréczy Zsolt blogjában emlékezett meg. Állítja például, hogy Bajnai nem azért ment el a rendezvényükről, mert megtudta, hogy a DK-szervezte. Gréczy azt írja, hogy eleve a párt örökös tagja, Vitányi Iván hívta meg Bajnait, másrészt pedig előre jelezte, hogy csak az első két előadást tudja megvárni.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.