Orbán Viktor: Csak idő kérdése, és az egész nyugati világban győzni fogunk

MN

2017. november 12., vasárnap 10:18, frissítve: hétfő 08:18

Huszonhetedik tisztújító kongresszusát tartotta a Fidesz a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol ismét pártelnökké és miniszterelnök-jelöltté választották Orbán Viktort. Kövesse velünk az eseményeket!

2017.11.12. 17:13

Orbán Viktor teljes beszéde:

2017.11.12. 16:57

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

2017.11.12. 16:56

Közös fotó az újraválasztott pártelnökkel és az alelnökökkel.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.11.12. 16:45

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

Véget ért a kongresszus

A csarnok egész hamar kiürült, továbbra is távol tartják a sajtót a kongresszus fideszes résztvevőitől.

2017.11.12. 16:27

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

A miniszterelnök beszéde végén a Fidesszel kapcsolatban azt is megjegyezte: jóleső érzés arra gondolni, hogy az eltelt három évtizedben ezzel a közösséggel nagy dolgokat vittek véghez. „De figyelmeztetem magamat és benneteket is: most kell szerénynek lenni, mert most van mire.” Mondta azt is, felemelő egy ilyen közösségben elől menni, „meg fogom tenni, ami az én dolgom, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárta beszédét a miniszterelnök. A végén állva tapsoltak a résztvevők. A kongresszus zárásaként elhangzott a Fidesz himnuszának számító „Listen to your heart” is.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.11.12. 16:27

Videón a pillanat, amikor bejelentették Orbán Viktor újraválasztását

2017.11.12. 16:26

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

A miniszterelnök szerint Soros NGO-i (civil szervezetei) behálózzák az Európai Unió és a magyar ellenzéki pártok hátországát, így a „soros katonák” akarják megmondani, hogyan éljenek a magyarok. Azonban hiába nem láthatók ezek az erők, Orbán Viktor szerint „vén csatoló” módjára ki lehet szagolni őket. Terveik között említette a nemzetekből álló Európa lebontását, hogy felszámolják a hagyományos családmodellt és harmadik nemet vezessenek be, elmossák a keresztény és muzulmán államok közötti határokat, és népek olvasztótégelyét hozzák létre a menekültek „beszállításával”. Ennek hatásait véli felfedezni Európa „bevándorlóországaiban”, ahol szerint nő a bűnözés és gyakoribb a nők elleni erőszak. Orbán Viktor ez ellen hirdetett harcot.

A Fidesz jövő tavasszal ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Ennek kapcsán – vélhetően az állandó kritikákra reagálva – elmondta, hogy a mostani párt annyira hasonlít önmagára, mint egy újszülött későbbi 30 éves önmagára, sok dolog történt ugyanis. A rendszerváltás mellett a meghatározó történések között említette a kettős állampolgárságról szóló egykori vesztes népszavazást (ezt az elmúlt 28 év legsötétebb időszakának nevezte), ugyanakkor a sikerek között említette az új alkotmány elfogadását. „Vivát, vivát, harmadszor is vivát Schmitt Pál köztársasági elnöknek ezért” – mondta a miniszterelnök.

2017.11.12. 16:22

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

Orbán kifejtette azt is, mit ért politikájuk szellemi és lelki alapjainak elmélyítésén. Mint mondta, talán ez a kérdés furcsán és idegenül hangzik a mai profán világban, ahol a legtöbb ember csak a kézzel fogható dolgokat hiszi el és csak az észt ismeri el bármely filozófia alapjának. „Olyan érzést kelthet, mint ha szembe mennénk a korszellemmel” – mondta, de ő inkább azt javasolja: igazítsunk a szemüvegünkön, és vegyük észre, hogy a korszellem nem azonos a médiaszéllel, a nagy hatalmú globális cégek hangszóróiból áradó melódiákkal, amelyek a korlátlan önzésre biztatnak. Szerinte a globális elit által terjesztett életérzés puha paplanja alatt ott a valódi élet, emberek milliói küzdenek keményen naponta, hogy felszínen tartsák magukat.

Vagyis a miniszterelnök szerint a korszellem valójában a mi oldalunkon áll, a keresztény gyökereikhez ragaszkodó európaiakén. „Mi vagyunk többségben, sőt elsöprő többségben vagyunk, csak idő kérdése, az egész nyugati világban győzni fogunk” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt „a Soros-féle hálózatok ügynökei is” tudják, éppen ezért találták ki mindarra, ami nemzeti, azt a varázsigét, hogy „populizmus”. De hiába a ráolvasás és a politikai vudu, a valóságos emberek le fogják győzni a ma még Európán uralkodó globalista elitet, és ismét naggyá fogják tenni Európát és benne Magyarországot is – mondta a kormányfő. Kifejtette, a Fidesz nem áll sem faji, sem osztályalapon, az embereket egymással szembefordító politikát elutasítjuk. „Mi nemzeti alapon állunk” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a nemzeti együttműködés, a békesség, az alkotás és a klebelsbergi produktív ember eszményét követik. Szerinte ezek régi dolgok, könnyű közöttük eligazodni, de van itt egy új, modern fajtája a politikának, ennek középpontjában a nemzeti, vallási és nemi identitásától megfosztott embertípus áll, „a homo brüsszelicus”. Ám az élet természetes rendjét elvető politika Európában mindig barbársághoz vezetett – vélte Orbán Viktor. Később hozzátette azt is, hogy hisznek abban, „hogy a magyar szellem mindent kibír és túlél, néha ugyan elnémul, de meg nem hal”.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

2017.11.12. 16:10

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

Bár minden felszólaló egy-két kormányzati eredményt felsorolt, az igazi muníciókat meghagyták a miniszterelnöknek. A folytatásban Orbán Viktor a munkanélküliség visszaszorításáról és a fizetések emeléséről beszélt. Szerinte elérték, hogy aki dolgozni akar, az tud is – legalább közmunkát –, lassan elérve a teljes foglalkoztatottságot. Hozzátette, szerinte az eredmények következtében már lassan a munkáskéz hiánya a gond.

Elismerte, hogy ma sem egyszerű megélni minimálbérből, de kiemelte, hogy 2010 óta 88 százalékkal emelték a minimálbért és 102 százalékkal a garantált szakképzett bérminimumot. A béremelések között említette a rendvédelmi, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok fizetésében elért eredményeket.

Szerinte mindezek tükrében az emberek, „ha nem is mondják, de érzik, hogy mi a helyzet”, hozzátéve, hogy a magyar ember hallgatag, ha valami javul körülötte. „Ma Magyarországon nem kormányváltó hangulat van, hanem ellenzékváltó” – mondta. A szocialistákat összeroskadni látja, a Jobbik kapcsán pedig úgy véli, hogy a „nemzeti radikálisból cicapárttá váltak”.
De a miniszterelnök szerint nem dőlhetnek hátra, tovább kell dolgozniuk, hogy az eredményeiket további négy év kirmányzással megerősíthessék, „hogy azok visszafordíthatatlanná váljanak”.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.11.12. 15:55

Ma Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik. De ez még nem az út vége, csak az eleje. Kezd az ország egyre jobban kinézni, de még nem dőlhetünk hátra. Azt akarjuk, hogy az emberek rendelkezzenk váratlan helyzetekre is elegendő tartalékkal, a gyerekek felnevelése ne jelentsen gondot, a lakás havi törlesztője is meglegyen. Ehhez még négy év munka kell, ezért a 2018-as választások tétje nagyobb, mint a 2014-esé. Ne feledjétek, a magyarok nem számíthatnak az ellenzékre. A legfontosabb döntéseket nem szavazták meg – mondta Orbán Viktor.

2017.11.12. 15:52

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

Van egy közös szenvedélyünk, ami újra és újra nagy tettekre sarkall, úgy hívják, Magyarország – mondta beszédében Orbán Viktor. Megköszönte magát a tényt, hogy „személyemet jelölésre tartottátok érdemesnek, és köszönöm a megszavazott bizalmat”. Leszögezte: elsőként az előttük álló feladatokról beszélne, „nálunk, a Fideszben ez a helyes sorrend, itt nem pozíciót osztanak, hanem munkát és feladatot”, „talán ez a hosszú évek óta tartó sikereink egyik magyarázata”. Elmondta, miután Kubatov már beszélt a választási felkészülésről, neki csak annyi dolga maradt, hogy körbemutasson: „nézzetek körül, és láthatjátok, a Fidesz már ma is készen áll a választásokra”. De szerinte a Fidesz attól Fidesz, hogy sosem elégszik meg a választások megnyerésével, azt is keresik, mi is a mélyebb értelme a győzelemnek. A kormányfő három feladatot lát: megerősíteni mindazt, amit Magyarország „verejtékes munkával” elért, elmélyíteni „a politikánk szellemi és lelki alapjait”, és megvédeni Magyarország jövőjét.

A miniszterelnök az elmúlt évek eredményei között említette, hogy a média, az energia- és a bankrendszer többségét magyar kézbe vették. Felidézte, 2010-ben azt a célt tűzték ki, hogy a magyar emberek mindennapi életében beálljon a változás, hogy senkinek se kelljen elmagyarázni a javulást, mert ott van a szemünk előtt, az ember megéli, megtapasztalja a saját mindennapi életében. 2014-ben azt is akarták, hogy ez a változás általános legyen, mindenkit elérjen és mindenki minden évben léphessen egyet előre.

2017.11.12. 15:48

Orbán Viktor a pódiumra állva megköszönte, hogy megszavazták újra a Fidesz elnökének. Feltette a kérdés, mi a mélyebb értelme, magasabb rendű célja a választások megnyerésének. Ez az, hogy minden magyar nyerjen vele.

2017.11.12. 15:41

Orbán Viktort újraválasztották

Nemzeti színű lett az egész csarnok. Orbán Viktort 1358 szavazattal a Fidesz elnökének választották – kihívó nélkül. Felállva tapsolták, néhány „éljen, Viktor” felkiáltással.

2017.11.12. 15:39

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

Megvannak az alelnökök

A tisztújítás eredménye: 1369 küldött jelent meg, az alelnökök szavazása kapcsán 1318 voksot adtak le.
Gulyás Gergely 1310, Kubatov Gábor 1298, Novák Katalin 1297, Németh Szilárd 1281 szavazatot kapott, mindannyian a Fidesz alelnökei lettek. Novák Katalin tehát a várakozásoknak megfelelően került új pozícióba.

2017.11.12. 15:33

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

Novák Katalin: Nincs üvegplafon

„Tisztelt hölgyeim és uraim…, milyen jó, hogy nálunk ezt a felsorolást nem kell tovább folytatni” – kezdte beszédét a genderkérdésre utalva Novák Katalin, a Fidesz hamarosan már új alelnöke. Elmondta, a gyerekei számon szokták kérni rajta, hogy hova megy, mikor velük is lehetne. Ma úgy válaszolt nekik: ha minden jól megy, ma a Fidesz alelnökévé választják. A 14 éves fia megkérdezte tőle: te alelnök leszel, de ki az elnök? Orbán viktor – válaszolta Novák, mire a fia erre csak annyit mondott: „akkor rendben van”. Novák elmondta, felmerül a kérdés, kellenek-e egyáltalán nők az ország építéséhez. Hát persze, hogy kellenek – mondta. „Mi, nők, nem vagyunk még elegen, de egyre többen vagyunk.” Felidézte az üvegplafon-kísérletet is, mikor az akváriumba üveglapot tesznek, amik fölé a halak nem tudnak úszni, ám miután ezt az üvegplafont eltávolították, a halak akkor is az akvárium alsó részében maradtak. Ám Novák arra kérte a hallgatóságot, higgyék el, nincs üvegplafon a nőknek, amely megakadályozná őket, hogy képességüknek megfelelő pozícióba jussanak, ahogy a férfiaknak sincs.

2017.11.12. 15:21

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

Seszták: Megcsináltuk, ennyike

Seszták Miklós fejlesztési miniszter beszédében kijelentette: nem az állami vagyonról fog beszélni, hanem a vizes vb-ről. Mint mondta, ha Deutsch Tamás stílusában akarná beszédét befejezni, azt mondaná: „megcsináltuk, ennyi”. Ha pedig baloldali ellenfeleinek címezné szavait, azt mondaná: „megcsináltuk, ennyike”. „Elhittük, mertünk, összefogtunk, és megcsináltuk azt, amit a fanyalgók lehetetlennek tartottak” – mondta a rendezvényre utalva. Példaként említette, hogy az úszó-vb kezdése előtti napon fél 9-kor kapott egy telefont, hogy nagy a baj, mert elvágták az egyik kábelt a közvetítéshez, de aztán ezt is megoldották. Szerinte ha senki, aki, itt járt, nem érezte azt, hogy a rendezvény megszervezésére csak két éve volt az országnak, „akkor ez számunkra nagy siker”. Szerinte egyértelműen bebizonyították, hogy rekordidő alatt is képesek vagyunk egy olyan rendezvény megszervezésére, aminek az egész világ a csodájára járt. „Megmutattuk, hogy nagyok vagyunk, nagyok lettünk” – mondta. Seszták beszédét azzal zárta, hogy „ne csak elhatározzuk, hogy megnyerjük a választást, de tegyük is meg”. 

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.11.12. 15:19

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

Nem egy pacalreceptet fogok most megosztani – kezdte Németh Szilárd, aki a Fidesz alelnöki pozíciójának várományosa (újra). Fél évvel a választások előtt a helyzetet elemezve osztotta ki az ellenzéket, akiket korrupcióval, tiltott pártfinanszírozással vádolt. Kiemelte, hogy eközben a Fidesz az eddigi legnagyobb kongresszusát tartja. Az eredményekről beszélve kiemelte, hogy a napokban postázzák a nyugdijprémiumokat, többet érnek a panellakások, továbbra is alacsony rezsi kedvez a családoknak. Orbán Viktort „Európa legtehetségesebb, legfelkészültebb, legvagányabb” politikusának nevezte.

A harcot – a szokásos módon – Soros ellen hirdette meg. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz 2002-es veresége nyert helyzetből következett be, majd a szocialista-liberális kormányok romba döntötték az országot. Azért kell harcolniuk, hogy „2018-ban ne ronthassanak rá a magyar családokra”, ne szítsanak ellentéteket a magyarok között. „Ott kell lennünk mindenütt” – adta ki az ukázt Németh Szilárd.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.11.12. 15:01

„Csak nehogy ilyen hirtelen végem legyen, mint ennek a filmnek” – viccelődött Varga Mihály gazdasági miniszter beszéde elején, utalva arra a bakira, hogy a felszólalását megelőző fideszes reklámfilmnek hirtelen vége szakadt. Varga arról beszélt, a szocialista-liberális csődtömeg hiábavalóvá tette az egyéni teljesítményeket. A mai gazdasági helyzet sokkal eredményesebb, de a legfontosabb különbség, hogy a döntések világos célokat követnek, az egyéni és közösségi erőfeszítések kapcsolódnak. A kormányzati cél a legversenyképesebb ország építése. Varga a kormányzati eredményekre példának említett egy pénteki hírt, hogy a Fitch Ratings kedvezőbb besorolást adott Magyarországnak. „Mégiscsak jobb, ha dicsérnek bennünket, mint ha szidnak” – mondta. Leszögezte azt is, hogy a célokhoz erős magyar gazdaság kell, mert például ez a feltétele annak, hogy babakötvényt tudjunk nyújtani határon túli magyaroknak.

2017.11.12. 14:55

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

Rogán a Népszabadsággal példálózott

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy sajátos viccel indított arról, hogy az egerek milyen hasztalan tanácsot kaptak a bagolytól, hogy kutyává változva tudnak csak megszabadulni a macskától. Tehát szerinte különösen ügyelni kell arra, hogy kitől fogadnak el tanácsot. A miniszter saját tanácsadói között elsőként a magyar gazdaság szereplőit és a vállalkozókat emelte ki, később tette hozzá a választói és a fideszes küldöttség tanácsait.

Mint minden szónok, ő is a kormány eredményeinek megvédését emelte ki – az rendre kimaradt, hogy mit szeretnének csinálni. Az ellenzékről lefitymálóan beszélt, kiemelve a Gyurcsány–MSZP-egymásratalálást. „Melyik lesz az az év, hogy Jobbik-kamion indul a Pride-on?” – kérdezte a küldöttségtől, ám nem igazán nevettek a sajátos poénon.
Az igazi ellenfelet Soros György gazdasági-politikai birodalmában látja, különösen a kritikus, szerinte sorosista sajtónak üzent. Úgy véli, hogy ez a sajtó kiszolgálja Soros érdekeit, nem tudósít a terrorizmusról, azok áldozatairól, valamint más színben tünteti fel a terroristákat – itt utalt Ahmed H.-ra is. Eredményként kiemlete, hogy míg 2006-ban a „kommunisták” ismét a magyarok közé lövettek, 2016-ban már a kommunisták (MSZP) egy törpepárttá váltak, sőt, a Népszabadság utolsó lapszáma is akkor jelent meg. A jövő évi választásokig tartó harc kapcsán a küldöttséget megerősítette: „A muníciót hétről hétre szállítani fogjuk.”

Megjegyzendő, messze a legkevesebb tapsot kapta a miniszter, a beszédében felépített poénokra kevésbé volt nyitott a fideszes közönség.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.11.12. 14:48

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

Fazekas Sándor – akinek, mint Selmeczi elmondta, van kemencéje, és tud kenyeret sütni – felszólalásában arról beszélt: 2010-ben az volt a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy a magyar vidéket talpra állítsák, hogy a paraszt emelt fővel vállalhassa azt a hivatását, amit gyakran lenéztek. Most, amikor eltel nyolc év, elmondható, hogy a magyar mezőgazdaság folyamatosan növelte a termelését, például 25 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma. A földművelésügyi miniszter szerint az elmúlt években megvédték a magyar földet, az ma is magyar tulajdonban van, a magyar gazdákat segítették a Földet a gazdáknak programmal. A családi gazdaságok ezáltal is el tudták érni, hogy a művelt területek 60 százalékán ők gazdálkodjanak, míg 2010-ben ez csak 50 százalék volt. „Mindebben csak a fideszre számíthatnak” – hangsúlyozta Fazekas, hozzátéve, hogy az ellenfelek a gazdaellenességüket bizonyították, modernkori kuláküldözést hajtottak végre. 

2017.11.12. 14:35

Hutter Marianna

Hutter Marianna

Hungexpo

Balog: Én vagyok a felelős az egészért

Selmeczi Gabriella azzal konferálta fel a következő beszédet tartó Balog Zoltánt, hogy „bármikor kivágja a magas C-t”. Erről egy történetet is megosztott: egyszer, mikor nem tudott elaludni egy rendezvényen, mert a fideszes politikusok hangoskodtak, akkor bejött Balog, elkezdett énekelni, és csend lett.

Az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy anélkül, hogy beszállna a miniszterek közti versenybe vagy – még „kimondani is borzalmasan hangzik”, de – a miniszterelnökkel versenyezne, kimondhatja, hogy a kormányban „én vagyok felelős az egészért, amit nem lehet részekre mondani, mert egész”. Vagyis Balog kimondatlanul is a mellett érvelt, hogy az általa vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumát a jövőben se darabolják fel. Mint Balog elmondta, az ember hol munkavállaló, hol tanuló, hol egészséges, hol rászoruló, hol családalapító, hol katolikus, hol református. Az ember egy és egész, „teste van, lelke és szelleme”, és a kormányzás lényege az egész ember. Elmondta, a kultúrára Magyarország a GDP 2 százalékát költi, amivel másodikok vagyunk az EU-ban. Úgy vélte, akkor nevezhetik sikeresnek a kormányzást, ha mindabból, amit tesznek, lelki és szellemi gyarapodás is lesz. „Emeljük fel a szívünket, ugye, rajtunk nem fog múlni, mi készen állunk” – zárta szavait. 

2017.11.12. 14:17

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Hungexpo

Rétvári Bence az M1-nek adott interjút, majd ezt követően szerettük volna megszólaltatni, ám hárítva gyorsan elhagyta a sajtó számára elkerített területet.

2017.11.12. 14:16

Felszólalt a fideszes Boldog István is. Többek közt elmondta, sok kritikát kap a „szociál-liberál-bolsevikoktól”, mert nem értik, miért áll meg a Szent Korona előtt mindig, mikor bemegy a Parlamentbe. Szerinte ez azért van, mert ezt csak a keresztények értik, ő ilyenkor elmond egy imát: „hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.