Elmúlt a felhajtás a Köznevelési Kerekasztal körül, idén már nem is ül össze

2017. november 30., csütörtök 06:11, frissítve: csütörtök 08:45

A szélesebb nyilvánosságot mellőzve, az eredeti tervekkel ellentétben hetekkel később alakult újjá a Köznevelési Kerekasztal szerdán. A szervezet – új nevén: Köznevelés-stratégiai Kerekasztal – idén már össze sem fog ülni, csak várhatóan január közepén, tudta meg a Magyar Nemzet. Utóbbi gyakorlatilag az jelenti, hogy a 2017–2018-as tanév első féléve anélkül telt el, hogy a fórum érdemben egyeztethetett volna a köznevelés kérdéseiről.

A pedagógustiltakozások lecsendesítése céljából létrehozott Köznevelési Kerekasztal 2016-os megalakításának igyekezett minél nagyobb sajtóvisszhangot keríteni a kormány – még személyesen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vett az alakuló ülésen –, ez a szervezet mostani átalakításáról már nem volt elmondható. Utóbbit jól mutatja, hogy az ülésen történtekről csak a terület helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán számolt be. Hogy az alakuló ülést nem akarta nagydobra verni a kormányzat, azt az is bizonyítja, hogy az eseményt követően sajtótájékoztatót sem hirdettek – legalábbis nem szerepelt az állami hírügynökség felületén meghirdetett nyilvános rendezvények között –, s a kormány hivatalos honlapján található eseménynaptárban sem említették.

Az alakuló ülésen részt vett Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Lapunknak elmondta: örömmel konstatálták, hogy a kerekasztalhoz csatlakozott Csapó Benő, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, „akinek tapasztalatai és a szakmaisága megkérdőjelezhetetlen”. Amiatt viszont őszinte sajnálatát fejezte ki, hogy a pedagógus-szakszervezetek úgy döntöttek, nem vesznek részt a fórum munkájában. „Jó lett volna, ha erősítik a szakmai oldalt” – jegyezte meg.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.