Előbb-utóbb a rágalmazók ellen fordulhat, amit művelnek

BL

2012. január 12., csütörtök 19:01

A Professzorok Batthyány Köre kiáll az új magyar alkotmányos rend mellett, annak ellenére, hogy azt látják: az új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos jogszabályok nem tökéletesek, az év végi törvénykezési hajrá stílusát pedig nem helyeslik.

A Professzorok Batthyány Körének elnöksége csütörtöki közleményében azt írta: meggyőződésük, hogy a fő irány – a „törekvés a nemzeti érdekek hathatós védelmére a nemzetközi érdekcsoportok és hazai kiszolgálóik egyre erősebb nyomásával szemben” – helyes.

„A vehemens nemzetközi reakciókban a demokrácia képmutató féltése örvén a gazdasági érdekek mutatkoznak meg” – fogalmaznak, hozzátéve, hogy ugyanazok, akik most elítélően nyilatkoznak „a magyar demokrácia állítólagos sérelméről”, szó nélkül tudomásul veszik, nemegyszer támogatják a harmadik világ diktatúráit, ha gazdasági érdekeik ezt diktálják. A Professzorok Batthyány Köre szerint az erős magyar kormányzat és a jelentős parlamenti többség „függetlenségünket és az évezredes magyar kultúrát védelmezi velük szemben a vágtató globalizáció viszonyai között”, s ezzel a magyarok jelentős többsége is egyetért.

A világ általában csekély figyelmet fordít a Magyarországhoz hasonló államok belviszonyaira – folytatják –, a magyar érdekeket külföldön ért sérelmek fölötti európai közöny pedig azt mutatja, hogy „az EU-t sem igazán érdekeljük”, a külföldről jövő támadások ezért különösen feltűnőek és igazságtalanok, ám szerintük felismerhető róluk, hogy belföldről sugalmazzák őket. „Úgy látszik, a kommunista múlttal való szakításnak és a külföldtől való gazdasági függőség csökkentésének az érdeksérelmei találkoznak. Az országgal szembeni hidegháborús hisztéria már nemcsak a kormányt, a kormánypártokat veszélyezteti, hanem a nehéz helyzetben lévő ország talpon maradását, nemzeti céljainkat is” – írták, példátlannak nevezve, hogy „egy nemzet politikai erői színjátékaikat ilyen mértékben a külföldnek játsszák a saját nemzetük érdekeinek rovására”.

Zárásul önmegtartóztatásra szólítják fel „a rágalmakat fújó politikusokat, közírókat, szerkesztőségeket. Lássák be, hogy amit művelnek, az minden józan mértéket felülmúl, és előbb-utóbb éppúgy ellenük fordul, mint a Gyurcsány-kormány ellen Gyurcsány hazugságpolitikája. Mindössze az ország megy tönkre közben.”

„Nem tűrhetjük”

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett a Civil Együttműködési Tanácskozás Fóruma (CET) is csütörtöki sajtótájékoztatóján. A civil szervezet arra kérte az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy „ne támadják Magyarország kormányát, mert ezzel a magyar nép szuverenitását kérdőjelezik meg”. Csizmadia László elnök kijelentette: a kormány teljesítményét a magyar állampolgárok jogosultak megítélni és értékelni. Úgy vélekedett: sokan nem értik a nyugati világban a kormány kétharmados többségét, azt, hogy „átütő erejű szavazás történt egy végletekig áldemokratikus, saját népét semmibe vevő liberális-szocialista hatalmi rendszer megbuktatásáért”. Hozzátette: az alaptörvényt széles körű társadalmi vita után fogadták el.

Csizmadia László úgy látja: a magyar gazdaság az elmúlt két évben megerősödött. Hangsúlyozta: Magyarország nincs csődhelyzetben. Arról is beszámolt, hogy a Civil Együttműködési Tanácskozás Fóruma bízik az IMF-fel és az Európai Unió illetékes bizottságával folytatott tárgyalás eredményességében és a biztonsági hitelkeretről szóló megállapodás mielőbbi megkötésében. „A magyar nemzet polgárai saját erőfeszítésükkel, nélkülözést is vállalva kívánják megoldani a gazdasági nehézségeiket” – tette hozzá a civil szervezet elnöke. Megjegyezte: „nem tűrhetjük az Európai Unió példátlanul súlyos válságát előidéző pénzügyi-banki birodalom felelőtlen magatartását, tiltakozunk a hitelminősítők államok feletti uralma ellen”. Véleménye szerint jogos elvárás, hogy a gazdasági válság terheiből ők is arányosan vegyék ki a részüket.

Csizmadia László meghívta a külföldi sajtó képviselőit egy békés, civil, utcai demonstrációra, amely „hitet tesz a nemzet szuverenitásának megőrzése és a magyar kormány iránti bizalom mellett”. Jelezte: minden olyan demonstrációt támogatnak, amely erre hivatott, így a január 21-re tervezett békemenetet is. A Civil Együttműködési Tanácskozás Fóruma 2011. december 9-én tartotta alakuló ülését, elmondásuk szerint több mint ezer civil szervezet áll mögöttük.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.