Elővásárlási joggal lehet az államé több ingatlan világörökségi területeken

MN

2018. január 13., szombat 09:28, frissítve: szombat 09:44

Az ország legdrágább ingatlanjai és területei kerülhetnek állami kézbe – írtuk meg csütörtökön. Az Országgyűlés ugyanis az év végén elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga van. Ez azonban lakásokra, lakóházakra, termőföldekre és erdőgazdasági területekre nem vonatkozik – mondta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az MTI-nek.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szerint a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Mint részletezte, az elővásárlási jog azt jelenti, ha a tulajdonosa eladja az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam nyolc napon belül beléphet a vevő helyére. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.