Elővásárlási joggal lehet az államé több ingatlan világörökségi területeken

MN

2018. január 13., szombat 09:28, frissítve: szombat 09:44

Az ország legdrágább ingatlanjai és területei kerülhetnek állami kézbe – írtuk meg csütörtökön. Az Országgyűlés ugyanis az év végén elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga van. Ez azonban lakásokra, lakóházakra, termőföldekre és erdőgazdasági területekre nem vonatkozik – mondta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az MTI-nek.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szerint a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Mint részletezte, az elővásárlási jog azt jelenti, ha a tulajdonosa eladja az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam nyolc napon belül beléphet a vevő helyére. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.