Első fokon két év felfüggesztettre ítélték Tarjányi Pétert - Magyar Nemzet

Első fokon két év felfüggesztettre ítélték Tarjányi Pétert

MN

2018. január 15., hétfő 20:35, frissítve: kedd 07:48

Tarjányi Péter biztonságpolitikai elemzőt, a Zoom.hu tulajdonos-alapítóját elsőfokon 2 év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék múlt csütörtökön egy 2010-es csalási ügy miatt. Egyik társa pontosan ugyanilyen mértékű büntetést kapott, a harmadrendű vádlottat a bíróság 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte – erről elsőként a kormányközeli Pest Srácok számolt be, Tarjányi Péter a 444-nek telefonon megerősítette az értesülést.

A döntéséről hétfőn délelőtt az ügyészség is tájékoztatott, de nem nevesítette az érintetteket. A vádirat lényege, hogy egy Csongrád megyei szálló felújítására irányuló projekt kapcsán a beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, amelyet két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A felek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, amelyet a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10 százaléka illette meg megbízási díjként (mintegy bruttó 441 millió forint).

A vádiratban az szerepel, hogya vállalkozói díj (és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja) megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró vádlottak arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

A közlemény azonban azt írja, a valóságban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem. „A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek” vonatkozásában.

A megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette – teszi hozzá a Fővárosi Főügyészség.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fővárosi Főügyészség 2018. január 11-ei tárgyaláson a vádlottakat bűnösnek mondta ki. A bíróság az első rendű és a másodrendű vádlottat 2-2 év börtönbüntetésre, harmadrendűt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. A büntetés végrehajtását a bíróság valamennyiük vonatkozásában 5 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság polgári jogi igény címén a vádlottakat a sértett javára mintegy 440 millió forint megfizetésére kötelezte.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a vádlottak terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek – derült ki a Fővárosi Főügyészség hétfői közleményéből.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.