Elsöprő fideszes győzelem Budán

2011. november 27., vasárnap 19:45

Fölényes kormánypárti győzelemmel végződött a II. kerületi időközi országgyűlési választás. Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP politikusa a szavazatok 58,45 százalékát szerezte meg.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a II. kerületi időközi országgyűlési választást a szavazatok 58,45 százalékával – tudta meg az MNO. A második helyen Lévai Katalin, az MSZP jelöltje végzett a voksok 30,55 százalékával. Karácsony Gergely LMP-s politikus a harmadik (6,45 százalék), Bodor Zoltán, a Jobbik aspiránsa a negyedik (3,75 százalék), míg Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság jelöltje az ötödik helyen zárt (0,79 százalék).

A 2-es számú választókerület 56 szavazókörében több mint 49 ezer választópolgár adhatta le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között. A választáson ugyanazok a jelöltek indultak, mint a két héttel korábbi első fordulóban.

A választás első fordulójában Láng Zsolt kapta a legtöbb szavazatot, ám az alacsony részvétel miatt a választás érvénytelen lett. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 52,61 százalékát szerezte meg a helyi választási iroda hivatalos adatai alapján. A választáson a második Lévai Katalin lett 24,18 százalékkal, a harmadik helyen Karácsony Gergely végzett 15,55 százalékkal. Negyedik lett Bodor Zoltán 6,53 százalékkal, míg ötödik Kovácsics Ádám 1,13 százalékkal. A választásra jogosultak 34,16 százaléka járult az urnák elé a szavazás második fordulójában.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Nagy bizalomnak vehető

Láng Zsolt a választási eredménnyel kapcsolatban kiemelte, véleménye szerint nagyon nagy bizalomnak vehető, hogy a leadott szavazatok több mint 58 százalékát a Fidesz–KDNP szerezhette meg. „Igyekszünk a jövőben is úgy dolgozni, hogy méltóak legyünk erre a bizalomra” – kommentálta az eredményt a fideszes honatya.

A II. kerület polgármestere felidézte, nagyon sokan segítettek a kampányban, sok helyre igyekeztek elmenni és megbeszélni az emberekkel, hogy látják az elmúlt nyolc évet, a kormány másfél éves munkáját és az ország helyzetét. Aláhúzta, bízik abban, hogy az a munka, melyet a kerületért tizenhét éve végez – hatot polgármesterként – az emberekben pozitív visszhangot váltott ki a mostani választáson.

Láng Zsolt megjegyezte, az 58 százalék feletti eredmény a jelöltnek és a jelölt mögött álló szervezetnek, a Fidesz–KDNP-nek is szól, tehát elmondhatjuk, hogy a pártszövetség 58 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. Hozzátette, ezt egy komoly eredménynek és bizalomnak érzi.

A névjegyzék zárásakor a névjegyzéken lévő választópolgárok száma: 24 057
A szavazás napján igazolás alapján a névjegyzékbe felvett választópolgárok száma: 0
A választópolgárok száma a névjegyzékben a szavazás befejezésekor: 24 057
Szavazóként megjelent választópolgárok száma: 8027
Urnában lévő szavazólapok száma: 8027
Eltérés a szavazóként megjelentek számától: 0
Érvénytelen szavazatok száma: 18
Érvényes szavazatok száma: 8009
A bizottság által vitatott szavazatok száma: 0

(Forrás: masoddikerulet.hu)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.