Elszállították a Károlyi-szobrot + Videó + Képek

BL

2012. március 29., csütörtök 07:55, frissítve: csütörtök 11:10

Elszállították csütörtök kora reggel a Károlyi-szobrot a Kossuth Lajos térről – közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője.

Horváth Csaba szerint a történelmi múlt meghamisítása indult el a Kossuth tér átépítésével. Bővebben>>>

A programvezető elmondta: a szobrot a tér felújítása miatt esedékes régészeti munkák megkezdése miatt kellett elszállítani. Az alkotást egy műhelybe vitték, ahol restaurálják, majd ezt követően Siófokon állítják fel. Wachsler Tamás az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy csak április közepe után lesz világos, kerül-e valamilyen alkotás a szobor helyére.

Fotó: MTI


Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy már a szobor felett lévő ívet bontják a munkások. Az MSZP aktivistái, akik őrséget vállaltak a szobor mellett, most is a helyszínen vannak. Egyikük, Patek Gábor kispesti helyi képviselő közölte: demonstrálni fognak, hogy tiltakozzanak a szobor elbontása ellen.


Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. A siófoki képviselő-testület február 23-án már elvi döntést hozott a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza. Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: a Balaton-parti város testülete – az egyetlen jobbikos képviselő kivételével – egységesen szavazta meg a Károlyi-szobor befogadásáról szóló elvi nyilatkozatot.

Fotó: MTI


Még ha az a döntés születne, hogy a szobornak a helyén kell maradnia, a mélygarázs építése miatt ideiglenesen akkor is el kell szállítani, ami meg is fog történni, minden politikai vitától függetlenül – mondta hétfőn az MNO-nak adott interjújában Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője.

Ismert, hétfő délután a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi hozzájárulást adott a szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában az alkotás Siófokon történő felállításához.

Fotó: MTI

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.