Elszámoltatná a Fidesz plakátvásárlását a Jobbik

MN

2018. február 12., hétfő 18:32, frissítve: kedd 07:24

„Hiába tette kötelezővé a Fidesz, hogy a pártok csak a lehető legdrágább listaárakon plakátolhatnak, a hazug kerítésbontós óriásplakátjaira még a tavalyi árakon bérelt ki mintegy ezer felületet a kormánypárt – hívta fel közleményben a figyelmet a Fidesz lépésére a Jobbik.

Az ellenzéki párt emlékeztet: az egyik kormányközeli plakátcég 2018. január 1-től – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, ám a január 29-én Kubatov Gábor pártigazgatóval megkötött szerződésben még a 2017-es listaáron számolta el a hirdetési felületeket.

Vagyis a Fidesz olcsóbban jutott plakáthelyekhez, mint a többi párt. A 24.hu cikke szerint a két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett nulla százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék pedig épp azért büntette meg a Jobbikot, mert a számvevők szerint az ellenzéki párt tavaly év elején 331 millió forinttal olcsóbban plakátolt, vagyis ekkora összegű tiltott támogatást fogadott el. Ugyanekkora összeget az államkincstár von majd le a pártnak járó állami támogatásból. A kincstár már jelezte, hogy ezt elhalasztják a választások utánra.

A Jobbik kiemelte: „jogellenesen 663 millió forintra büntette az Állami Számvevőszék a Jobbikot úgy, hogy korábban nem voltak hajlandóak átvenni a legerősebb ellenzéki párt adatait, dokumentumait sem. Most kíváncsian várjuk, lép-e valamit a függetlenségét régen feladó, volt fideszes képviselő vezette számvevőszék”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A számvevőszék nem rég közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást a Jobbik ellen. A nyomozó hatóság az ÁSZ-nak elküldött határozatában leszögezték, hogy a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban „nem állapítható meg szándékos bűncselekmény elkövetése” – közölte az ÁSZ. A számvevőszék tavaly október 3-án fordult az ügyészséghez a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzésével kapcsolatban, mert úgy vélte, a párt nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta azt.

A Jobbik hangsúlyozta, hogy „az emberek április 8-án tudnak a Jobbikra adott szavazataikkal csattanós választ adni a jelenleg tapasztalható kettős mércére, balkáni állapotokra, hatalommal való visszaélésekre, vagyis a pártállami rendszer kiépülésére”.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.