Elszámoltatná a Fidesz plakátvásárlását a Jobbik

MN

2018. február 12., hétfő 18:32, frissítve: kedd 07:24

„Hiába tette kötelezővé a Fidesz, hogy a pártok csak a lehető legdrágább listaárakon plakátolhatnak, a hazug kerítésbontós óriásplakátjaira még a tavalyi árakon bérelt ki mintegy ezer felületet a kormánypárt – hívta fel közleményben a figyelmet a Fidesz lépésére a Jobbik.

Az ellenzéki párt emlékeztet: az egyik kormányközeli plakátcég 2018. január 1-től – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, ám a január 29-én Kubatov Gábor pártigazgatóval megkötött szerződésben még a 2017-es listaáron számolta el a hirdetési felületeket.

Vagyis a Fidesz olcsóbban jutott plakáthelyekhez, mint a többi párt. A 24.hu cikke szerint a két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett nulla százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék pedig épp azért büntette meg a Jobbikot, mert a számvevők szerint az ellenzéki párt tavaly év elején 331 millió forinttal olcsóbban plakátolt, vagyis ekkora összegű tiltott támogatást fogadott el. Ugyanekkora összeget az államkincstár von majd le a pártnak járó állami támogatásból. A kincstár már jelezte, hogy ezt elhalasztják a választások utánra.

A Jobbik kiemelte: „jogellenesen 663 millió forintra büntette az Állami Számvevőszék a Jobbikot úgy, hogy korábban nem voltak hajlandóak átvenni a legerősebb ellenzéki párt adatait, dokumentumait sem. Most kíváncsian várjuk, lép-e valamit a függetlenségét régen feladó, volt fideszes képviselő vezette számvevőszék”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A számvevőszék nem rég közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást a Jobbik ellen. A nyomozó hatóság az ÁSZ-nak elküldött határozatában leszögezték, hogy a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban „nem állapítható meg szándékos bűncselekmény elkövetése” – közölte az ÁSZ. A számvevőszék tavaly október 3-án fordult az ügyészséghez a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzésével kapcsolatban, mert úgy vélte, a párt nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta azt.

A Jobbik hangsúlyozta, hogy „az emberek április 8-án tudnak a Jobbikra adott szavazataikkal csattanós választ adni a jelenleg tapasztalható kettős mércére, balkáni állapotokra, hatalommal való visszaélésekre, vagyis a pártállami rendszer kiépülésére”.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.