Eltemették a „mezítlábas énekesnőt”

TK

2011. december 21., szerda 10:24

Ezrek vettek búcsút Cesaria Evorától a Zöld-foki szigeteken, ahol végső nyugalomra helyezték a szombaton elhunyt énekesnőt.

A gyászolók között volt Jorge Carlos Fonseca, a Zöld-foki szigetek köztársasági elnöke, aki emlékeztetett, hogy a 70 éves korában elhunyt Cesaria Evora „minden kontinensen énekelt több mint két évtizedes nemzetközi pályafutása során, és fényt vitt a világba”.

A keddi gyászszertartáson részt vett José Maria Neves miniszterelnök, valamint a szigetek kulturális minisztere, az a Mario Lucio Sousa, aki maga is énekes és Cesaria Evora közeli barátja volt. „Cesariának hála a világ megismerhette lelkünket” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve hogy a Zöld-foki szigetek gazdagabb lett Cesaria Evora örökségének köszönhetően.

A „mezítlábas dívaként” emlegetett Evorától pályatársai is elbúcsúztak. Az utcákon Evora zenéje szólt, az énekesnő koporsóját a szigetek haderejének 30 tisztje kísérte. Cesaria Evora szombaton halt meg, a kormány kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Evora a sajátos hangulatú morna európai követe volt. A brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető morna legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok, vagy épp a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.