Eltérő adatok: fél óra alatt csökkent a választási részvétel

2018. április 9., hétfő 10:55, frissítve: hétfő 20:25

Izgalmas jelenségre lett figyelmes a Magyar Nemzet: 18.30 és 19.00 között csökkent a részvételi arány az országgyűlési választáson. Este fél hétkor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte, hogy addig a szavazópolgárok 68,13 százaléka vett részt a voksoláson. A Választás.hu-n viszont később azt írták, 98,96 százalékos feldolgozottság mellett a részvétel végül 67,08 százalékos lett – ami alacsonyabb, mint a fél órával korábbi adat.

Kiszámoltuk: 83 ezer 791 fős az eltérés, választókerületenként átlagosan 790 fővel csökkent a résztvevők száma. Ez szavazókörökre vetítve átlagosan 13 főt jelent.

Rákérdeztünk a különbség okára az NVI-nél, amelynek kommunikációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője azt írta: az eltérés oka nagyon egyszerű.

– A napközbeni részvételi adatokat a szavazatszámláló bizottságok úgy rögzítik, hogy minden választópolgár érkezésekor egy strigulát húznak

– írta kérdésünkre Listár Dániel. Mint közölte, ezen strigulákat összeszámolják hétkor, kilenckor, tizenegykor, délután egykor, háromkor, ötkor és fél hétkor, majd ezeket teszi közzé az NVI.

– A végleges részvételi adatok a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait – jelentette ki lapunknak az NVI főosztályvezetője. Hétfő este az NVI vezetője, Pálffy Ilona az ATV-n azt mondta, az átjelentkezett szavazók miatt van eltérés a két adat között.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kérdésünkre Listár Dániel azt is közölte, végleges részvételi adat akkor lesz, „amikor szombaton a külképviseleteken leadott, az átjelentkezéses és a kijelölt szavazókörben, valamint a levélben leadott szavazatokat összesítik, és elkészülnek azok a jegyzőkönyvek is”. Feltehetően ekkor minimálisra csökken majd a különbség.

A 67 százalékos adat egyébként nem lett rekord. 2014-ben a szavazópolgárok 61, 2010-ben az első fordulón 64 százaléka vett részt. A 2006-os első fordulóban 67,83 százalékos volt a részvétel. A rekord egyébként 2002-es: akkor az első fordulóban 70,53, a másodikban pedig 73,51 százalékos volt a részvételi arány.

Helyesbítés: Cikkünk korábbi változatában azt találgattuk, hogy mi állhat az eltérés hátterében. „A szavazatszámlálók a nap végére elfáradhattak és több strigulát húzhattak be a kelleténél" – tippeltük, ám ez nem az NVI álláspontja volt. Miután jelezték a hibát, és elmagyarázták, hogy nem is lehetséges ez, végül kihúztuk a cikkből.

A választással kapcsolatos eseményeket, reakciókat továbbra is folyamatosan követjük, percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.