Elutasítják a Jobbik rasszista előterjesztését

WA

2012. augusztus 2., csütörtök 12:29, frissítve: csütörtök 13:26

A Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő faji megkülönböztetésre irányuló törvényjavaslatát, amely bőrszín alapján csoportosítaná a bűnelkövetőket – közölte a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön.
Botrányok és belháború a Jobbikban

Novák Előd mellett több, korábban a Kuruc.infóval hírbe hozott személy is hónapokon át uniós pénzt kapott Szegedi Csanád képviselői keretéből – írta a Hvg.hu. A néhány hónappal ezelőtt EU-zászlót égető, az EP-képviselő kizárását elsők között követelő Jobbik-alelnök megerősítette az információt, mint mondta, a pénzt klasszikus munkabérnek tekinti.

Nagy Ervin, a Jobbik korábbi alelnöke szerint a párt „tele van mindenféle szerencselovagokkal, olyanokkal, akik azért kerültek közel a párthoz, mert érezték a pénz szagát és a hatalom lehetőségét. Jöttek mindenfelől, elvek nélkül.”

Novák Előd a Hír TV-ben reagált egykori párttársa szavaira: „Piszkos ügyek nincsenek a pártban, illetve ha piszkos ügynek tekintjük a hazudozást, akkor annak megvan a következménye” – mondta Szegedi visszahívására utalva.

A Jobbik szóvivője szerdán ismertette azon előterjesztését, amelyben kezdeményezi, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák. A politikus amerikai példára hivatkozva hét „nagyrasszba” sorolná a bűnelkövetőket az „antropológia tudományát segítségül hívva”.

A Fidesz képviselőcsoportja csütörtöki közleményében erre reagálva emlékeztet: a nyomozások során bármely bűncselekmény elkövetőinek adatai nyilvánosságra hozhatók, a magyar alaptörvény pedig világosan megtiltja a politikai, vallási, faji, illetve az önkényes megkülönböztetés összes formáját.

A kormánypárt kiemeli továbbá, hogy alapvető társadalmi értéknek és a békés társadalmi együttélés alapjának tekinti az alaptörvényben foglaltakat, ezért elutasítják a Jobbik „rasszista” előterjesztését.

Undorító rasszokba sorolni a Jobbik politikusait?

Portálunk szerdán megkereste a Mirkóczki Ádámot az előterjesztés kapcsán. Az MNO arra kérte a politikust, hogy sorolja be a Jobbik politikusait abba a hét rasszba, amely alapján kiegészíttetné a bűnügyi nyilvántartásra vonatkozó törvényeket. Mirkóczki Ádám méltatlannak és undorítónak nevezte a felvetést, és úgy fogalmazott, hogy ez antropológiai kérdés, ő viszont nem antropológus.

A Fidesz–KDNP visszautasítja Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere állítását, miszerint erőfitogtatás, hatalmi harc váltotta volna ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város képviselő-testületének önfeloszlatását.

A Mirkóczki által ismertetett tervezet értelmében a hét „rassz” a következő: európai („európai, észak-amerikai vagy ausztrál fehér”), indiai (pakisztáni, indiai és roma), mediterrán (dél-európai, észak-afrikai és nem bennszülött dél-amerikai), ázsiai, afrikai („fekete-afrikai néger”), ausztrál bennszülött, indián (vagyis észak- vagy dél-amerikai bennszülött).

A jobbikos politikus az MNO kérdésére azt sem tudta megmondani, hogy lefedi-e a magyar társadalmat az amerikai modellből átemelt, általa felsorolt hét „rassz”. „Nem tudom, hogy fedi-e, szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy jogszabálytervezet, amelynek a célja hogy az Országgyűlés érdemi vitát kezdeményezzen erről a kérdésről” – közölte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.