Emberek százezreinek segítettek

2012. december 15., szombat 13:02, frissítve: csütörtök 23:47

Nem elég csak az ünnepekre gondolni, ha adakozunk, a hétköznapokra is kell jusson az energiából – mondta el a Hír TV Rájátszás című műsorában Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója annak kapcsán, hogy a szervezet immár 17. éve tagja annak a kezdeményezésnek, aminek célja jobbá tenni sok család számára az ünnepeket, és a hétköznapokat is.

„Immár 17. éve vesz részt a gyűjtésben az Ökumenikus Segélyszervezet, és úgy tűnik, egyre ismertebbé válik nemcsak a közel húsz évre visszanyúló munkánk, hanem az évente megrendezett gyűjtés is” – mondta el a Hír Televízió Rájátszás című műsorában Lehel László, a szervezet igazgatója.

Kiemelte: 100 ezres számokról kell beszélni akkor, amikor megvonjuk ennek a 17 évnek a mérlegét, elég csak arra az európai uniós segélycsomagra gondolni, aminek köszönhetően 350 települést láttak el Magyarországon. „Ez egy óriási szám, 350 ezer emberrel lehet számolni, és még egy kicsit többel is, attól függően, hogy egy csomagra hány családtag jut” – tette hozzá. Megítélése szerint munkájuk legfontosabb része a fejlesztő tevékenység, a felületi „gyógyításon” túl egész évre elosztva a feladatokat. „Az embereket vissza kell terelni a krízishelyzetben” – mutatott rá a Rájátszásban az igazgató.

A 1353-as hívószámot jelképezve advent első vasárnapján 13 óra 53 perckor kezdődött el az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő akciója Budapesten.

Balázs Fecó zenész a stúdióban arról beszélt, hogy a jó ügyekben mindig lehet rá számítani, így volt ez most is: a Határtalan dal szerzője felkérte a feladatra, és ő igent mondott. A művel kapcsolatban azt mondta, nagy utat járt be egy év alatt, amiket jól mutatnak az országos szintű felkérések. „Remélem, számított az én hangom is ebben a történetben” – húzta alá az énekes, hozzátéve: december 21-én Oláh Ibolyával és Keresztes Ildikóval lép fel a Millenárison, ahol a saját dalai mellett az említett szerzemény is szerepel a repertoárban.

Egyre nagyobb az összefogás

Lehel László szerint Magyarországon egyre nagyobb az összefogás, példának a hazánkban pusztító árvizeket, vagy a Kolontárt és Devecsert ért vörösiszap-katasztrófát hozta fel. Úgy vélte, „egy szép ív rajzolódik ki, szolidáris közösséget építünk azokkal, akik minket támogatnak, és közvetítünk mások felé”. A Hír Televízió kérdésére, hogy mi marad a hétköznapokra ebből az energiából és a befektetett munkából, csak annyit mondott, muszáj maradnia bizonyos tartalékoknak.

Balázs Fecó a család szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott, szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van családja és egy ilyen közösségben éli mindennapjait. Azzal kapcsolatban, hogy a zenész számára mit jelent e dal, azt mondta, „látni embereket, akik sírnak, és utána odajönnek gratulálni, azt jelenti, hogy van egy átérzőképesség”.

A szeretetszolgálat állandó telefonszámán várja a segítséget, ahol 250 forinttal lehet segíteni hívásonként, valamint hivatalos weboldalán további lehetőségeket is találhatnak az odalátogatók az adakozásra. Az idén egyébként a Magyar Posta karácsonyi képeslapjaival is lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezetet.

Forrás: Hír TV, MNO

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.