Emberrablás: válságtanácskozás a minisztériumban

TK

2012. április 30., hétfő 15:15, frissítve: hétfő 15:21

A hétfői napon a Szíriában elrabolt magyar állampolgárok ügyében szükséges teendők áttekintése céljából a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze, amelyen a tárca, a Terrorelhárítási Központ és más illetékes szervek képviselői vettek részt. A Miniszterelnökséghez eljuttatott összegzésük szerint az eset helyszíne Deir ez-Zór város, amely törzsek által uralt területen fekszik – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

A damaszkuszi magyar nagykövet folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi illetékesekkel, és az első lehetséges alkalommal a helyszínre utazik, hogy személyesen kérjen hathatós segítséget a helyi vezetőktől. A magyar Terrorelhárítási Központ három órán belül szintén kész a helyszínre küldeni munkatársait, azonban a szír hatóságok egyelőre nem adták ki a szükséges beutazó vízumokat.

Két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek szombatra virradó éjszaka Szíriában. Bővebben>>>

A TEK a hazai és külföldi társszervekkel közösen folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli az információkat a magyarokkal kapcsolatban, ami természetesen hatékonyabb és gyorsabb lehetne, ha erre a több ezer kilométerre lévő helyszínen lenne lehetőség – tudatja a Miniszterelnökség.

A hétfői napon soron kívül a Külügyminisztériumba kérettük a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérte a minisztérium, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Egyúttal hivatalos jegyzékben kérik, hogy a TEK munkatársai haladéktalanul kaphassanak vízumot Szíriába. A válságtanácson elhangzott az is, hogy még mindig jelentős számú magyar állampolgár tartózkodik Szíriában (körülbelül 140 fő), akik az ország elhagyására vonatkozó felszólítás ellenére is ott maradtak – zárul a közlemény.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.