Enélkül ne lehessen elvégezni az egyetemet

PR

2012. március 30., péntek 15:51, frissítve: péntek 16:09

Handó Tünde szerint az igazságszolgáltatás hatékonysága és minősége szempontjából egyaránt fontos, hogy a bírák egyenlő munkaterhet viseljenek. Azt is elmondta, fontos, hogy egyetlen joghallgató se kerüljön ki úgy az egyetemről, hogy tárgyaláson ne vett volna részt.
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tevékenysége feletti ellenőrzés szélesítése a fő célja a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatnak – közölte az igazságügyi államtitkár a kormány-előterjesztés keddi általános vitájában, az Országgyűlésben.

„Jelentős különbségek vannak a bíróságokon az érkező és a folyamatban lévő ügyek tekintetében, és nem megengedhető, hogy egyes bírák többszörös munkateherrel küzdenek, mint más bíróságokon dolgozók” – hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtt az MTI-nek.

Handó Tünde elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos felmérések folyamatban vannak. Vizsgálják például, szükséges-e jogszabályt módosítani ahhoz, hogy a bírósági titkárok, ügyintézők jogkörének bővítésével kiválthassák a bírói munka egy részét. Hozzátette: célszerű áttekinteni azt is, milyen igazgatási eszközökkel élnek a vezetők, ezen a téren van-e még tennivaló. Beszámolt arról, hogy a munkateher-arányosítást szolgáló vizsgálatok még az év első felében befejeződnek, így arról is döntés születik, hogy a felszabaduló bírói álláshelyeket miként osztják el a bíróságok között.

A bírók és a bíróságok közötti munkateher aránytalansága volt az egyik legkomolyabb kritika, de az igazgatás és ítélkezés átláthatóságát ugyancsak komoly kritika érte – mondta korábban az OBH elnöke a bírósági rendszerrel kapcsolatban.


Handó Tünde szólt arról is, hogy az OBH fontos feladatának tekinti a bíróságok és a jogtudományi kart működtető felsőoktatási intézmények kapcsolatának erősítését. Úgy véli, az érintetteknek előnyös lenne a korábbinál szervezettebb formában együttműködniük a képzés, a joggyakorlat és a tudományos kutatások területén.

„Egyetlen joghallgató se kerüljön ki úgy az egyetemről, hogy tárgyaláson ne vett volna részt, és fontos az is, hogy a bíróságokra felkészült fogalmazók, bírósági titkárok vagy bírósági ügyintézők érkezzenek” – fogalmazott az OBH elnöke. Hozzáfűzte: a bíróságok számos jogkérdésben kaphatnak támogatást az egyetemektől, így egyes kérdéseket tudományos, elméleti oldalról is megvizsgálhatnak.

Handó Tünde reményét fejezte ki, hogy a bíróságok és a felsőoktatási intézmények együttműködésének már májusra látható jelei lesznek. Az OBH elnöke végezetül elismerően szólt a Pécsi Törvényszék munkájáról, amelyet példaértékűnek nevezett. Rámutatott: a bíróságnak sem az ügyhátralékkal, sem a jogértelmezésekkel nincs problémája.

A Velencei Bizottság múlt héten tudatta, a magyar bírósági reform lényeges elemei, amennyiben változatlanul maradnak, nem csupán az igazságszolgáltatás szervezetére vonatkozó európai normáknak – különösen a bírói függetlenség követelményének – mondanak ellent, hanem a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése szempontjából is problematikusak. A Velencei Bizottság magyar jogszabályokat ért kritikáiról Navracsics Tibor korábban azt mondta: ne fogjuk fel egyelőre tragikusan a dolgot, fogjuk fel úgy, hogy minden egyes magyar törvényt meg kell védeni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.