Ennyi változtatás nem lesz elég az egészségügyben?

PR

2012. március 9., péntek 04:47

Túl visszafogottnak tűnik a kórházi kapacitások csökkentésére vonatkozó kormányzati tervezet – vélekedett a Magyar Nemzetnek Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Úgy látja, érdemes lenne elhalasztani az új rendszer május elsejei indulását.

Sinkó Eszter emlékeztetett arra, hogy a központi területen az aktív kórházi ágyak számát körülbelül három százalékkal csökkentenék, míg ez az arány országos szinten várhatóan 5,5-6 százalék lesz. A szakember szerint a férőhelyek tíz százalékának leépítése nem lett volna túlzó. Mint arról a Magyar Nemzet csütörtökön és szerdán beszámolt: országszerte körülbelül 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát, és egyelőre csak a központi régiók intézményvezetőinek küldték ki a részletes terveket.

Az egészségügyi közgazdász elmondta: érthető, hogy óvatosan kezdenek hozzá a kapacitások átalakításához, de ezzel nem lehet elérni a várt megtakarításokat. Az egészségügyi kormányzat kezdetben évi 8-10 milliárd forintot szeretett volna spórolni a struktúra átalakításával, de Sinkó Eszter szerint ez így nem lesz több ötmilliárdnál. Ennél lényegesen nagyobb összeg hiányzik az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásából, ráadásul a megtakarításból így nem lehet majd az egészségügyi dolgozók béremelésére megfelelő forrásokat felszabadítani.

Sinkó Eszter szerint hátravannak még azok a számítások, amelyek megmutatják, hogy az új struktúra a finanszírozás szempontjából fenntartható intézményeket produkál-e. Váratnak magukra azok a vizsgálatok is, hogy mekkora többletköltséget jelent a kórházaknak, ha az új ágyszámok és besorolási szintek mellett meg akarnak felelni az új minimumfeltételeknek. – Lehet, hogy érdemes lenne a május elsejei indulást későbbre tolni, hogy a hiányzó számításokat el lehessen végezni – vélekedett.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.